Arnaut Danjuma Groeneveld tijdens een training van Bournemouth AFP
Anti-racismeprotest

Oranje-international Arnaut Danjuma Groeneveld is door de Engelse politie ten onrechte aangehouden als verdachte van een poging tot moord. Dat vertelt de 23-jarige aanvaller van Bournemouth in een interview met de Engelse krant The Sun.

Danjuma Groeneveld liep in maart door het centrum van Bournemouth toen er plotseling twee agenten op hem afkwamen. "Ze schreeuwden dat ik mijn handen tegen het raam van mijn auto moest houden. Dat deed ik en ik vroeg: 'wat heb ik gedaan?'"

Geen excuses

De tweevoudig Oranje-international kreeg geen antwoord op zijn vraag. "Mensen maakten foto's, het was echt beschamend. Ik raakte gefrustreerd. Toen zeiden ze ineens: 'Je bent niet degene die we zoeken, je mag gaan.'"

Excuses van de politie heeft Danjuma Groeneveld nooit gehad en hij besloot ook af te zien van een formele klacht. "Ik wilde me focussen op mijn herstel van een blessure, maar het was de zoveelste keer dat ik als donkere man te maken kreeg met racisme."

Arnaut Danjuma Groeneveld tijdens een training van het Nederlands elftal in 2018 ANP

Danjuma Groeneveld, die een Nigeriaanse moeder en een Nederlandse vader heeft, speelde in de jeugdopleiding van PSV. Via NEC en Club Brugge kwam hij in augustus vorig jaar bij Bournemouth terecht.

Trots op zwarte gemeenschap

Danjuma Groeneveld vertelt in het interview over het aanhoudende racisme. "Er gebeuren hier in Engeland veel vreemde dingen met mij. Ik word vaak aangehouden door de politie. Alleen omdat ik in een grote auto rijd... Ze zeggen dat het een routine-controle is, maar dat is het niet. Ik word vaak met racisme geconfronteerd, maar ik heb er een dikke huid voor ontwikkeld."

"Wat er nu in Amerika gebeurt, is vreselijk. Maar je moet de persoon die dat heeft gedaan daar verantwoordelijk voor houden. Ik ben trots op de zwarte gemeenschap. Zij staan op voor hun rechten. Maar ik ben nog trotser op de witte gemeenschap die opstaat voor de rechten van de zwarte gemeenschap."

STER reclame