Liverpool-verdediger en Oranje-international Virgil van Dijk
NOS Voetbal

Premier League gaat door tijdens feestdagen ondanks coronaproblemen

De wedstrijden in de Premier League, de hoogste voetbalcompetitie in Engeland, gaan tijdens de feestdagen gewoon door. Traditioneel wordt daar tijdens de Kerst en rond Oud en Nieuw gevoetbald, maar dit jaar waren daar twijfels over door de vele coronabesmettingen.

Afgelopen weekend gingen maar vier van de tien wedstrijden door. Bij de andere zes wedstrijden had tenminste één van de clubs een probleem, omdat te veel spelers besmet waren met corona.

Reden is waarschijnlijk de oprukkende omikron-variant, die besmettelijker lijkt te zijn dan eerdere varianten. Liefst 42 spelers, verdeeld over de twintig Premier League-clubs, testten positief. Dat is het hoogste aantal sinds het uitbreken van de coronapandemie.

'Het is onmogelijk'

Vanwege die vele besmettingen hadden de twintig Premier League-clubs vandaag overleg over het al dan niet stilleggen van de competitie tot na de Kerst, of zelfs in het nieuwe jaar.

Er zou gestemd worden, maar de Premier League heeft zelf besloten dat er gewoon gevoetbald moet worden mits een club voor aanvang van de wedstrijd minstens dertien fitte veldspelers plus een keeper ter beschikking heeft. Ook de optie om de speelronde op 28 december te verplaatsen, om clubs meer rust te gunnen, is van de baan.

Liverpool-coach Jürgen Klopp

Liverpool-trainer Jürgen Klopp, die zondag onder anderen Virgil van Dijk door corona miste tegen Tottenham Hotspur (2-2), snapt niks van de beslissing: "Het is onmogelijk. We hebben de spelers gewoonweg niet. Op Tweede Kerstdag en twee dagen later spelen is gewoon niet mogelijk. Natuurlijk willen we spelen, maar we zullen hulp nodig hebben om die wedstrijden te kunnen spelen."

Nog steeds volle stadions

Wat ook ongewijzigd blijft, is dat publiek is toegestaan bij de wedstrijden in de Premier League. Als een van de weinige competities ter wereld zijn de stadions voor honderd procent gevuld, en dat blijft ook zo tijdens de kerstdagen en Oud en Nieuw. Wel moet er een coronatoegangsbewijs worden getoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl