Sport en corona

Met mondkapje meldt bondscoach Louis van Gaal zich voor de camera in Podgorica. Daar kan zaterdag al de plaatsing voor het WK in Qatar verzekerd worden met een zege op Montenegro, dat ongetwijfeld gesteund zal worden door de vurige fans.

Waarschijnlijker is echter dat de strijd om de eerste plaats dinsdag beslist wordt tegen Noorwegen. En dat zal zijn zonder publiek, zo verkondigde demissionair premier Mark Rutte tegelijk met Van Gaal in Den Haag expliciet.

Een besluit dat stuit op onbegrip bij Van Gaal. "Ik vind het doodzonde. Het Nederlands elftal kan het volk verbinden, dat heeft het in het verleden gedaan en nu ook. Het voetbal heeft alles gedaan om corona te vermijden en er is niets gebeurd in de stadions. Dat is gecontroleerd en bevestigd door het RIVM. Dus dan getuigt zo'n maatregel niet van gezond verstand. En ja, ik vind het onrechtvaardig."

Van Gaal over lege Kuip: 'Corona veel belangrijker dan voetbal, maar het klopt niet'

Een klein half uur later voegde Van Gaal op de persconferentie er nog aan toe: "Anderhalf jaar geleden heb ik al gezegd dat je de regels moet naleven en controleren. Dat is in Nederland onvoldoende gedaan. Ik woon in Portugal, daar is het wel gebeurd en inmiddels is 98 procent van de bevolking gevaccineerd en beschermd."

"De spelers zijn ook wel gewend om zonder publiek te spelen", vervolgde Van Gaal. "Natuurlijk heeft het invloed als we dinsdag in een leeg stadion moeten spelen. Het was uitverkocht, dan zijn er 60.000 toeschouwers die het Nederlands elftal steunen. Dat geeft de spelers een boost en dat ontbreekt nu."

"Corona is veel belangrijker dan voetbal", relativeerde de bondscoach. "Voetbal is slechts bijzaak. Dus het is niet dat we de ogen sluiten. Maar het klopt niet."

Oude tijden herleven: 'Ze gaan niet sproeien'

Niet alleen het mondkapje laat zien dat het virus de wereld nog altijd op de hielen zit. De coronabesmetting van Stevan Jovetic, de absolute sterspeler van de Montenegrijnen, spreekt boekdelen.

Veld niet gesproeid: oude tijden herleven voor bondscoach Van Gaal in Montenegro

Zijn afwezigheid is wellicht een voordeel voor Oranje, maar Van Gaal blijft beducht voor de nummer 73 van de wereld. "Montenegro heeft individueel sterke spelers, dat vond ik van Letland minder. In Montenegro ben ik nog nooit geweest."

"Ik ga zo het veld bekijken, maar ik heb begrepen dat er niet gesproeid zal worden morgen. Het zijn de oude tijden die herleven, de tijd dat ik met Ajax naar RKC ging. Dat ze het veld niet sproeiden en de lijnen wat dichter bij elkaar trokken, zodat het wat makkelijker werd om te verdedigen. Ik vind het een schande, maar het thuisland bepaalt."

Zelf is Van Gaal wel uit zijn opstelling. Een keuze uit een fitte selectie, waar Arnaut Danjuma (links) en Donyell Malen (rechts) vermoedelijk de buitenspelers zullen zijn. Helemaal in zijn kaarten laten kijken, doet de ervaren oefenmeester niet.

"Het is vooral moeilijk om kenbaar te maken aan de spelers die op de bank zullen zitten, want ze hebben allemaal de laatste wedstrijden goed gespeeld. Noa Lang speelde goed op links, maar niet op rechts?"

Of dat betekent dat Noa Lang niet zal beginnen tegen Montenegro? Van Gaal, met grote grijns: "Volgens jouw logica wel. Maar dat is niet mijn logica."

En dan gaat het mondkapje weer op. Zo gaat dat in deze moderne tijden.

STER reclame