AZ-Ajax op 31 januari Pro Shots
Sport en corona

De clubs in het betaald voetbal hebben toestemming gekregen eind april als test publiek bij wedstrijden toe te laten. In de eredivisie gaat het om de speelronde op 23, 24 en 25 april. Over publiek bij de EK-duels in Amsterdam is nog geen duidelijkheid.

De thuisspelende eredivisieclubs mogen in speelronde 30 een beperkt aantal fans toegang geven. Die moeten wel kunnen aantonen dat ze geen corona hebben. Daarvoor hebben ze een testbewijs nodig. De testen moeten zoveel als mogelijk binnen 24 uur voor de start van de activiteiten zijn afgenomen.

Een week na de eredivisiewedstrijden is de Keuken Kampioen Divisie aan de beurt.

Topduels Ajax-AZ en Feyenoord-Vitesse

De 30ste speelronde van de eredivisie begint op vrijdag 23 april met Willem II-RKC Waalwijk, waar maximaal 2.000 toeschouwers worden toegelaten. In het weekeinde is ook de topper Ajax-AZ, waar 7.500 fans kunnen plaatsnemen. De Amsterdammers kunnen in dat duel kampioen worden.

Bij Feyenoord-Vitesse kunnen 6.500 fans naar binnen. Eerder in het voetbalseizoen zijn 130 duels in het betaald voetbal met een beperkt aantal toeschouwers gespeeld. Dat verliep zonder problemen.

Voetbalwedstrijden die gebruikt worden voor testen met publiek

Datum Wedstrijd Toeschouwers
23 april Willem II-RKC Waalwijk 2.000
24 april sc Heerenveen-PEC Zwolle 2.000
24 april PSV-FC Groningen 4.000
24 april Sparta Rotterdam-VVV Venlo 2.000
25 april Ajax-AZ 7.500
25 april ADO-Fortuna Sittard 1.700
25 april FC Emmen-Heracles Almelo 1.200
25 april FC Twente-FC Utrecht 4.000
25 april Feyenoord-Vitesse 6.500

De testen vinden plaats in het kader van de fieldlabs die de overheid al eerder liet plaatsvinden. Bij twee wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en onlangs bij de interland Nederland-Letland werd er getest met publiek in het stadion.

De pilots zijn bedoeld om met sneltesten op een veilige en verantwoorde wijze sociale activiteiten te heropenen.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB: "Het nieuwe wettelijk kader voor sneltesten moet in mei actief worden. Met nog een aantal spannende speelrondes te gaan, is het realistisch dat dit seizoen eindigt zoals het is begonnen: met supporters in de stadions die de spelers aanmoedigen."

Bekerfinale op groot scherm in Gelredome en Arena

Eerder was al besloten dat de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse op 18 april zonder publiek gespeeld moet worden. De overheid heeft nu wel toestemming gegeven voor een test met publiek in het Gelredome en de Johan Cruijff ArenA.

In Arnhem mogen 3.000 fans de bekerfinale op een groot scherm volgen, in Amsterdam worden 5.000 mensen toegelaten.

Onlangs werd er bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal in Amsterdam tegen Letland ook al getest met publiek.

Johan Cruijff Arena kleurt weer even oranje, bij test met publiek in coronatijd

Het kabinet had eerder al aangekondigd in april te starten met kleinschalige experimenten met toegangstesten. Mensen die naar een voetbalwedstrijd willen, kunnen straks gebruikmaken van de daarvoor bestemde teststraten.

Het demissionaire kabinet vindt het, ondanks de precaire situatie rond het coronavirus, verantwoord de pilots uit te voeren. "De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van de basisregels maken dat we dit verantwoord kunnen doen", schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

"Juist om voorbereid te zijn als het wel mogelijk is om op grotere schaal toegangstesten in te zetten. Het kabinet heeft ingestemd met de pilots op basis van een verwachting van de toekomstige ontwikkeling van de epidemie, de maatregelen en ontwikkeling van de vaccinatiegraad."

Ook voor de breedtesport zijn testevenementen aangewezen. Handboogschieten, squash, zwemparadijzen, turnen, waterpolo, beachvolleybal en yoga staan op de lijst die dinsdag is verspreid.

STER reclame