Jeffrey de Zwaan (l) en Michael van Gerwen
NOS Sport

Eenzame kerst dreigt voor Nederlandse darters in Londen: 'Alleen op hotelkamer'

Het WK darts wordt traditioneel rondom de feestdagen in Londen gehouden. Normaal gesproken vliegen de Nederlandse deelnemers voor de kerstdagen terug naar huis, om het feest samen met de familie te vieren. Maar nu de grenzen dicht zijn, dreigt een eenzame kerst.

Zo ook voor de nummer één van de wereld, Michael van Gerwen. Hij won zaterdag zijn eerste partij en sprong daarna in de auto richting Vlijmen. Hij was nog maar een paar uur bij zijn gezin, toen hij vanwege de reisbeperkingen terug naar Londen moest racen.

Zondagavond laat was hij weer in het spelershotel. Maar goed ook, want anders kon hij - vanwege het sluiten van de tunnel - zijn vierde wereldtitel wel vergeten.

Op Twitter schreef Van Gerwen dat het lastig was om zijn familie te verlaten, maar dat zij zijn keuze voor het WK begrijpen.

Het geeft maar aan dat het vreemde dagen zijn voor de Nederlanders daar. Ook voor Jeffrey de Zwaan; zijn vriendin werkt in de zorg met coronapatiënten.

Om in aanloop naar het WK geen risico's te lopen, besloot De Zwaan om zijn vriendin tijdelijk even niet te zien.

Alles dicht

Toen De Zwaan zondagavond werd uitgeschakeld, wilde hij zo snel mogelijk naar huis om zijn vriendin na een week of zes weer te kunnen zien. Maar dat ging niet. "Opeens ging alles dicht", vertelt de darter.

Samen met zijn coach stapte hij nog wel in de auto om de laatste trein te pakken naar Calais, om via Frankrijk naar huis te rijden. Ook de andere vroegtijdig uitgeschakelde Nederlanders Maik Kuivenhoven en Derk Telnekes probeerden dat tevergeefs.

Darter De Zwaan: 'Probeerde VK uit te komen, maar stond voor dicht station'

"Toen we daar aankwamen was het treinstation al dicht en toen konden we weer terug naar het hotel", aldus De Zwaan, die daarna contact zocht met de Nederlandse ambassade.

"Daar vertelden ze dat er vanuit Nederland al een negatief reisadvies was afgegeven. Dus als je vast komt te zitten, valt het onder je eigen risico. En het kan eventueel nog tot 1 januari duren."

En dus zit hij nu vooral op zijn hotelkamer, waar hij kan gamen, televisie kan kijken en kan slapen. "Ik mag nog wel een frisse neus halen. En we leggen wel een kaartje met de Nederlanders, dat is wel gezellig."

Wel kaarten, maar geen gezamenlijk kerstdiner voor 'gestrande' darters

De darters zitten niet in een gesloten bubbel. Ze zijn allemaal negatief getest, maar mogen dus nog wel het hotel uit om bijvoorbeeld boodschappen te doen. En er zijn in het hotel twee dartsbanen, waar spelers af en toe een uurtje mogen gooien.

Daar maakten Van Gerwen en Vincent van der Voort maandag direct gebruik van. Zij zitten allebei nog wel in het toernooi. Al zullen ze niet veel kunnen oefenen, want ze moeten de twee banen delen met alle 'gestrande' darters.

Geen gezellig kerstdiner

Iedereen heeft ermee te dealen, klinkt het vanuit Londen, waar dus een eenzame kerst op een hotelkamer dreigt. Ook een kerstdiner met alle Nederlanders zit er niet in, vertelt De Zwaan.

"Je mag alleen eten op je hotelkamer. Dan zitten we met zijn allen op één kamer te dineren, dat lijkt me niet handig, haha."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl