Sport en corona
Meer dan een jaar geen wedstrijd, maar met de baansprinters zit het wel goed

Net als veel anderen topsporters hebben ook de baanwielrenners al maandenlang geen wedstrijd meer meegemaakt. Maar waar andere sporters het vizier kunnen zetten op een nieuwe wedstrijd, moeten de baanwielrenners nog even geduld hebben.

Het WK in Berlijn eind februari van dit jaar, was de laatste krachtmeting voor toprenners als Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. En de volgende? Eind april 2021, veertien maanden later, de Nations Cup in Engeland. Maar aan motivatie geen gebrek.

Heel hoog niveau

Maar het hoofddoel is helder. "Dat zijn de Olympische Spelen van volgend jaar", zegt Lavreysen. Met die gedachte staat zijn collega Hoogland ook elke dag op: "Ik ben gedrevener dan ooit om elke dag dat hoofddoel na te jagen."

Bondscoach Hugo Haak blikt tevreden terug op de afgelopen acht maanden, ook zonder wedstrijden. "Gelukkig hebben we in Omnisport (de trainingsbaan, red.) goede voorzieningen om de tijd door te komen", zegt Haak.

Aan voorzieningen dus geen gebrek, maar wat moeten sporters zonder de adrenaline van een wedstrijd. Haak weet hoe belangrijk dat is en organiseert daarom onderling wedstrijden. "We hebben de luxe dat we zo'n goed team hebben. Als je al die mannen bij elkaar zet, heb je gewoon een keirin van een heel hoog niveau."

Baanwielrencoach Haak: 'We hebben de luxe dat we zo'n goed team hebben'

En die wedstrijden worden zeer serieus genomen. "We hebben zelfs in een hotel gelegen, alsof het een wedstrijd was", zegt Lavreysen. "Alles erop en eraan om dat gevoel te krijgen."

Voor Hoogland lijkt dat gevoel een kwestie van oproepen. De sprinter reed twee weken geleden 58,488 op de 1 kilometer, een baanrecord en een officieus wereldrecord (59,324) op een laaglandbaan.

Haak is dan ook tevreden met de motivatie van zijn pupillen. "Iedereen die de de baan opkomt, heeft de blik op scherp staan en wil echt winnen. Ze weten dat het nodig is om deze coronaperiode te overbruggen."

STER reclame