Laura van der Heijden tussen twee Deense speelsters in.
NOS Sport

Noorwegen trekt zich vanwege coronavirus terug als gastland EK handbal

Noorwegen heeft de organisatie van het EK handbal in december teruggegeven. Het toernooi staat van donderdag 3 tot en met 20 december op het programma en zou, behalve in Noorwegen, ook in Denemarken worden georganiseerd.

De Noorse handbalbond kan het op basis van strenge coronaregels van de Noorse autoriteiten niet voor elkaar krijgen om het toernooi te organiseren. De Europese handbalbond gaat nu in overleg met de Deense federatie of het toernooi volledig in Denemarken gespeeld kan worden. Dinsdag moet daar meer duidelijkheid over komen.

Begin december

De poulewedstrijden van Nederland stonden gepland in de Noorse stad Trondheim. Oranje, de wereldkampioen van 2019, is op het EK ingedeeld in een poule met Hongarije, Servië en Kroatië. De ploeg opent het toernooi op 4 december tegen Servië.

Alle finalewedstrijden stonden ook gepland in Trondheim.

De Nederlandse handbalsters eindigden op het vorige EK als derde.

Noorwegen heeft vrijwel geheel Europa ingedeeld als 'code rood'. Dat houdt in dat reizigers bij aankomst een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen. De test moet afgenomen zijn in de 72 uur voor aankomst in het land.

De Noorse premier Erna Solberg verklaarde onlangs dat het voor haar land moeilijk leek om onder de huidige omstandigheden gastheer te zijn van het Europees kampioenschap handbal.

Begin november adviseerde de Noorse regering dat iedereen de komende weken zoveel mogelijk thuis moet blijven en sociaal contact moet beperken. Thuis mogen Noren niet meer dan vijf gasten per dag ontvangen.

In vergelijking met andere Europese landen heeft Noorwegen momenteel weinig besmettingen. De Scandinaviërs zijn echter heel voorzichtig en willen voorkomen dat corona via buitenlandse reizigers het land binnenkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl