EPA
Sport en corona

Dat het Giro d'Italia-peloton nog steeds rondrijdt door Italië, is eigenlijk een wonder. Diverse renners en stafleden zijn in de bubbel al positief getest op het coronavirus, maar daar blijft het niet bij.

Het Italiaanse Tuttobiciweb meldt dat nu ook zeventien politieagenten die rond de Giro het parcours van de E-bikerijders bewaakten, besmet zijn geraakt. Zij testten maandag positief, zijn in quarantaine geplaatst, maar niet in contact geweest met de profrenners.

De Gendt haalt uit naar organisatie

Toen Thomas de Gendt het nieuws hoorde, schrok hij zich rot. Hij voelt zich niet veilig in de Giro. "Het gaat de verkeerde kant op. Ik heb het gevoel dat de organisatie dingen verzwijgt", zei de Belg van Lotto-Soudal voor de start van de twaalfde etappe tegen Sporza.

De Gendt hekelt Giro: 'Heb het gevoel dat organisatie dingen verzwijgt' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik moet eerlijk zijn: mijn hoofd staat niet echt naar koersen", ging De Gendt verder. "Hebben die agenten alleen de E-bikerijders begeleid? Ja, ja, ja, ja... Dat is een uitleg die ze er aan geven."

"Als je wacht op je ploeg, de organisatie of de regering, dan komt het te laat. Op dit moment heb ik nog niet de ballen om te zeggen dat ik niet start, maar dat kan straks wel zo zijn. Ik vond het in de Tour veel veiliger. Daar voelde ik me op geen enkel moment onveilig."

De Gendt is uiteindelijk wel van start gegaan.

Viviani-motoragent bestraft

En dan is er nog de agent die woensdag midden in het peloton ging rijden en Elia Viviani op een rotonde ten val bracht. Ook hij is uit de Giro gehaald, maar dan voor straf. En met een boete van 466 euro.

Wat een pech: sprinter Viviani aangereden door een motor Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dinsdag trokken Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott zich terug uit de Giro, nadat het coronavirus hun ploeg was binnengedrongen. Het deed de internationale wielerunie besluiten deze week nog scherper te testen.

"Ik wil heel graag dat de Giro op 25 oktober aankomt in Milaan, maar de positieve coronatesten hebben ons er nog eens op gewezen dat we de strijd tegen Covid-19 niet mogen laten versloffen", aldus UCI-voorzitter David Lappartient.

"De volgende uitstrijkjes zullen pas maandag, op de volgende rustdag, plaatsvinden, maar tussendoor zullen nog speekseltests worden afgenomen. Wie positief test op die speekseltest, zal nog een extra uitstrijkje ondergaan."

Kelderman staat er goed voor

Voor Wilco Kelderman is het hopen dat de Giro inderdaad uitgereden kan worden. De Nederlandse renner heeft nog nooit een grote ronde gewonnen en staat nu tweede in het klassement op slechts 34 seconden van rozetruidrager João Almeida.

STER reclame