Daphne Koster Pro Shots
Sport en corona

Na de persconferentie van premier Mark Rutte en de aangescherpte coronamaatregelen leken alleen de eredivisie en de eerste divisie bij de mannen nog door te kunnen gaan. Tot grote teleurstelling bij de voetbalsters.

Maar woensdagavond liet minister Tamara van Ark (Sport) weten dat de eredivisie voor vrouwen toch ook door kan gaan. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", aldus de bewindsvrouw.

Enorm teleurgesteld

Ook Daphne Koster, manager bij de vrouwen van Ajax, was aanvankelijk enorm teleurgesteld dat de competitie werd stilgelegd. "Wij zijn ook een proftak en spelen in de hoogste competitie. We zitten met zeven van de acht clubs in een betaald voetbalorganisatie. Dus we praten over twee dezelfde competities; één voor mannen en één voor vrouwen", reageerde Koster bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

"Maar toen ik zag dat politieke partijen zich ermee gingen bemoeien en aan alle appjes die ik kreeg, zag ik wel dat we steun hadden. Al ben ik wel verrast dat het zo snel is gegaan", aldus Koster.

Daphe Koster: 'Wij zijn ook een proftak en spelen in de hoogste competitie'

De Vrouwen Eredivisie valt bij voetbalbond KNVB onder de amateurtak en vanwege het kabinetsbesluit werd de competitie tijdelijk stopgezet. "Voor de beeldvorming en de ontwikkeling is het wel nadelig dat wij aan die amateurtak zijn gekoppeld. Maar dat roep ik al jaren. In zo'n crisis komt dat bloot te liggen."

Vrijdag al spelen?

Vrijdag stonden oorspronkelijk wedstrijden gepland, maar Koster betwijfelt of die dan al gespeeld kunnen worden. De autoriteiten moeten immers nog wel wat afspraken maken.

"Ik vraag mij af of we vrijdag alweer kunnen spelen. Maar qua testen en de plichten die het met zich meebrengt gaat het geen probleem zijn. Alle clubs doen alles om dat voor elkaar te krijgen en daarnaast verwacht ik ook steun van de KNVB. Ik verwacht dat we dit met z'n allen gaan oplossen en ben voor nu heel blij dat het voetbal een uitzonderingspositie heeft gekregen."

STER reclame