NOS Voetbal

Coronacrisis zichtbaar in transfers, maar Premier League blijft veel uitgeven

De eerste transferperiode sinds de coronacrisis heeft tot fors minder uitgaven geleid in de buitenlandse topcompetities. Met name in La Liga en de Bundesliga werd een stuk minder uitgegeven. Alleen in de Premier League bleven de uitgaven hoog.

In tegenstelling tot Nederland eindigde de transferperiode in veel van de grote voetballanden maandagavond. In Engeland was het een van de rustigste Deadline Days van de laatste jaren, maar het geld vloeide desondanks rijkelijk.

Toch werd er sinds 2014 niet zo weinig uitgegeven. In totaal werd er in de hoogste Engelse divisie 1,34 miljard euro gespendeerd en dat is minder dan de 1,52 miljard die vorig jaar werd uitgegeven, maar nog altijd veruit het meeste van alle buitenlandse competities.

Chelsea investeerde met 247,2 miljoen euro het meest in zijn selectie. Zo kwamen onder anderen Hakim Ziyech, Kai Havertz en Timo Werner voor tientallen miljoenen naar Londen. Manchester City, dat onder anderen Oranje-international Nathan Aké aantrok, gaf 156,8 miljoen euro uit, Leeds United spendeerde 105,2 miljoen euro.

Sergiño Dest verruilde Ajax voor FC Barcelona

In de Spaanse competitie werden de gevolgen van de coronacrisis pijnlijk duidelijk. In totaal werd er ruim 400 miljoen euro geïnvesteerd, fors minder dan vorig jaar toen er meer dan een miljard euro werd uitgegeven. Sinds 2012 werd er telkens minstens 450 miljoen euro uitgegeven.

Opvallend is dat Real Madrid geen enkele speler aantrok en FC Barcelona 'maar' 124 miljoen euro uitgaf. De Catalaanse club verdiende wel 126,5 miljoen aan transfers. Afgelopen seizoen investeerde Barcelona nog 273 miljoen euro in de selectie.

De nieuwe trainer Ronald Koeman haalde Sergiño Dest van Ajax en had ook graag Memphis Depay verwelkomd, maar door de strenge financiële maatregelen van La Liga bleek dat niet mogelijk. De clubs mogen niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Ondanks het vertrek van onder anderen Ivan Rakitic, Luis Suárez, Arturo Vidal, Nélson Semedo en Rafinha werd er niet genoeg opgehaald om Depay te halen.

Bundesliga

De Duitse Bundesliga bleef ver achter bij het recordjaar van vorig jaar toen er 705 miljoen euro heen en weer ging. Dit seizoen werd ongeveer een derde daarvan (264 miljoen euro) uitgegeven.

In de Italiaanse Serie A werd voor het eerst sinds 2015 minder dan 800 miljoen euro uitgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl