Organisatie BinckBank Tour heeft een devies: 'Volg de wedstrijd thuis'
Mike Teunissen, Philippe Gilbert, Niki Terpstra en natuurlijk Mathieu van der Poel. Zomaar wat grote namen op de startlijst van de BinckBank Tour. Maar of de enige meerdaagse WorldTour-wedstrijd die deels over Nederlands grondgebied gaat ook daadwerkelijk van start gaat, is onzeker.
Uitgerekend maandag kondigde de Nederlandse overheid verdere restricties aan voor reizen naar België vanwege de snelle toename van coronabesmettingen. België deed dat al eerder voor reizen naar Nederland. Bovendien mogen vanaf dinsdag geen toeschouwers meer worden toegelaten bij sportevenementen.
"Het publiek gaat het probleem niet zijn, daar waren we al van uitgegaan", aldus Gert van Goolen, die als woordvoerder optreedt van de BinckBank Tour. "We zijn helemaal klaar voor een BinckBank Tour zonder publiek in de start- en aankomstzone. En we proberen ervoor te zorgen dat er ook langs de kant van de weg zo min mogelijk volk is."
"Dat klinkt heel raar als een organisator dat zegt. Maar de wedstrijd is op televisie te volgen en we nodigen mensen uit om dat dit jaar ook maximaal te doen. Volg de wedstrijd thuis, is ons devies."
Mathieu van der Poel debuteert in de BinckBank Tour, die vanwege de coronapandemie al ingekort is van zes naar vijf dagen, en zou normaal gesproken de grootste publiekstrekker zijn.
Van der Poel heeft vertrouwen in de wielerbubbel. "Ik denk dat het vrij oké is met die coronatesten. Wij doen het bijna wekelijks met de ploeg en tot nu zijn er geen gevallen geweest. We zijn heel voorzichtig en ik denk dat iedereen heel voorzichtig is. Want als er een besmetting is, is het voor de hele ploeg gedaan."
BinckBank Tour 2020
di. 29 sept. | Etappe 1: Blankenberge (Bel) - Ardooie (Bel) (132 km) | vlak |
wo. 30 sept. | Etappe 2: Vlissingen (Ned) - Vlissingen (Ned) (10,9 km) | tijdrit |
do. 1 okt. | Etappe 3: Philippine (Ned) - Aalter (Bel) (173 km) | vlak |
vr. 2 okt. | Etappe 4: Riemst (Bel) - Sittard-Geleen (Ned) (196 km) | heuvel |
zat. 3 okt | Etappe 5: Ottignies-Louvain-la-Neuve (Bel) - Geraardsbergen (Bel) (183 km) | heuvel |
Corona was niet de enige zorg van de organisatie. Ook de veiligheid van de renners staat hoog op de agenda. Het vreselijke ongeluk van Fabio Jakobsen in de, volgens velen, levensgevaarlijke aankomst in Katowice in de Ronde van Polen staat een ieder nog op het netvlies. En kort geleden ging het mis in de Ronde van Luxemburg, waar doorgaand verkeer meer dan eens uit het niets opdook op het parcours.
Na de editie van 2019 ligt ook de BinckBank Tour onder een vergrootglas . De kritiek van renners op de organisatie was niet mals. De smalle en bochtige aankomsten in met name Aardooie en Aalter waren levensgevaarlijk. De organisatie zou te veel zoeken naar klassieke aankomsten. Spektakel boven de veiligheid van renners.
"We hebben naar de renners geluisterd", zo stelt Van Goolen aan de vooravond van de etappekoers door Nederland en België. "Dat was ook nodig. Na afloop van de vorige editie hebben we met een aantal renners, onder wie Greg Van Avermaet, gesproken. En het nieuwe parcours is samen met de Belgische bondscoach Rik Verbrugghe ontworpen."
"We zijn naar bredere wegen gegaan. We hebben zoveel mogelijk wegversmallingen en gevaarlijke bochten proberen te vermijden. En we hebben altijd een lokale ronde, dus de renners hebben het dan al een keer gezien en gevoeld."
Van der Poel: 'Renners maken een koers gevaarlijk'
Van der Poel houdt er een opvallende mening op na. "Ik vind dat de renners tegenwoordig nogal snel kritiek geven. Als ze de aankomst op een rechte weg leggen van tien kilometer, dan vallen de renners ook nog. Het zijn de renners die een koers gevaarlijk maken, vind ik persoonlijk."
"Soms zie ik ook dingen die beter beschermd kunnen worden. Maar zelfs de veiligste aankomstzone wordt gevaarlijk als je er met een peloton op afkomt. Het zijn de renners die duwen en trekken."