Ashleigh Barty won vorig jaar de WTA Finals in China AFP
Sport en corona

Alle tennistoernooien die dit jaar stonden gepland in China worden geannuleerd. Dat hebben tennisbonden ATP (mannen) en WTA (vrouwen) bekendgemaakt nadat China een verbod alle internationale sportevenementen had uitgevaardigd vanwege het coronavirus. Ook door de Diamond League in Shanghai is een streep gezet.

Alleen proefevenementen voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking mogen nog wel doorgaan. De ATP en WTA hadden gehoopt op een vrijstelling voor hun tennistoernooien. "We zijn zeer teleurgesteld dat onze evenementen van wereldklasse in China dit jaar niet zullen plaatsvinden", aldus Steve Simon, directeur van de WTA.

Voor de laatste maanden van 2020 had de WTA nog zeven toernooien op de kalender staan in China, waaronder de WTA Finals, het eindejaarstoernooi met de beste acht speelsters van de wereld. De ATP moet vier toernooien in China schrappen.

"We respecteren het besluit van de Chinese regering om te doen wat het beste is voor het land als reactie op de ongekende wereldwijde situatie", aldus ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi.

Hervattingen

Het WTA-seizoen wordt op 3 augustus hervat met de Palermo Open op het Italiaanse eiland Sicilië.

Het mannenseizoen zal waarschijnlijk op 22 augustus weer beginnen met het Southern & Western Open in New York. Eigenlijk zou het ATP-toernooi in het Amerikaanse Washington het eerste officiële toernooi zijn sinds vijf maanden, maar dinsdag werd het toernooi toch afgelast.

Sifan Hassan is regerend wereldkampioene op de 1.500 meter en 10.000 meter ANP

Het Chinese verbod op alle internationale sportevenementen betekent ook dat de Diamond League in Shanghai, die gepland stond voor 19 september, niet doorgaat. De Diamond League-wedstrijden die voor 17 oktober in China gepland staan (locatie was nog onbekend) worden waarschijnlijk eveneens geschrapt.

Van de Diamond League is dit jaar niet veel meer over. Na alle annuleringen door de coronacrisis zijn er nog maar zes van de oorspronkelijk vijftien wedstrijden over. De eerste staat op de rol voor 14 augustus in Monaco. Daar loopt Sifan Hassan de 5.000 meter.

STER reclame