Steven Berghuis in het duel met Willem II
NOS Voetbal

Plan clubs en KNVB: bal moet half september weer rollen in eredivisie

De bal moet half september weer gaan rollen in de eredivisie. Dat is besproken tijdens een bijeenkomst van de Eredivisie CV, meldt Martin van Geel, algemeen directeur van Willem II, voor de camera van Fox Sports.

"Begin september is dan bedoeld voor interlandvoetbal en in augustus worden er dan oefenwedstrijden gespeeld", zegt Van Geel.

"Er ligt een plan om de eredivisieclubs in augustus een paar keer tegen elkaar te laten spelen, om weer in het ritme en op niveau te komen. Daar was iedereen het, zoals ik het begreep, mee eens", aldus de directeur van Willem II.

Het gaat dan om het seizoen 2020/2021, het huidige seizoen blijft geannuleerd.

Van Geel: 'Begin september weer voetbal in eredivisie, dat is het plan'

Ook het zogenoemde 'Deltaplan' stond op de agenda in Rotterdam. Het plan van aanpak van de Nederlandse voetbalwereld om door de coronacrisis heen te komen, is zo goed als klaar en moet nog deze week gepresenteerd worden in Den Haag.

Het betaalde voetbal hoopt op financiële steun vanuit de overheid om een 'vangnet' te creëren voor clubs die als gevolg van de crisis in financiële problemen komen.

"Als er bij ons geen toeschouwers in de stadions kunnen komen, hebben de clubs veel minder inkomsten. Dat kan niet oneindig duren en daar hebben we een vangnet voor nodig", zei interim-directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV tegen RTV Rijnmond.

De KNVB schat het inkomstenverlies als gevolg van de coronacrisis op 300 tot 400 miljoen euro, zeker als de stadions ook komend seizoen nog maanden leeg moeten blijven.

Jan de Jong

Het protocol met voorzorgsmaatregelen dat in Duitsland is opgesteld voor de hervatting van de Bundesliga, geldt als basis voor de Nederlandse plannen.

"We hebben dat gekopieerd, vertaald en er een Nederlands sausje overheen gegooid", aldus De Jong. "Het vormt een deel van de uitgangspunten waarmee we naar Den Haag gaan, om te praten over hoe we op een verantwoorde manier weer kunnen gaan voetballen."

Akkoord TV-gelden

De achttien eredivisieclubs gingen unaniem akkoord met de verdeling van de tv-gelden. Ze houden bij de verdeling de ranglijst aan zoals die was toen de KNVB besloot het seizoen voor beëindigd te verklaren vanwege de coronacrisis.

Het voetbaljaar 2019/2020 telt voor 100 procent mee, al moesten in de eredivisie nog acht speelrondes worden afgewerkt en twee inhaalwedstrijden.

Het tv-geld wordt verdeeld op basis van de eindstanden van de afgelopen tien jaar in de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl