Marc Márquez viert de overwinning van de GP van Japan in 2019 met een wheelie EPA
Sport en corona

De MotoGP-kalender van 2020 wordt steeds verder uitgedund. Door de Grote Prijs van Japan, die gepland stond voor 18 oktober, is een streep gehaald. Het is de zesde GP die definitief niet doorgaat dit jaar.

Afgelopen week werden ook al de GP's van Groot-Brittannië (op Silverstone) en Australië (Phillip Island) geschrapt. De TT van Assen gaat dit jaar eveneens niet door, net als de races in Finland en Duitsland.

"De situatie in zowel Japan als Europa is onvoorspelbaar en waarschijnlijk wordt het internationale reisverbod verlengd", zei circuitbaas Kaoru Tanaka. "We hebben daarom geen andere keuze dan de Japanse GP te cancelen."

Het is voor het eerst sinds 1986 dat er geen MotoGP-races op de Twin Ring in Japan worden gehouden.

Eerst racen in Europa, daarna mogelijk Azië en Amerika

De organisatie van de WK wegrace werkt aan een nieuwe kalender voor de MotoGP, Moto2 en Moto3. In die laatste twee klasses werd begin maart in Qatar nog wel een race gehouden, maar daarna zorgde het coronavirus ervoor dat de ene na de andere GP moest worden uitgesteld of geschrapt.

Het is de bedoeling dat tot half november zoveel mogelijk races in Europa worden gehouden. Daarna gaan de coureurs, indien mogelijk, naar Azië en Amerika. Er zijn plannen voor een herstart van het seizoen, zonder publiek, op 19 juli in het Spaanse Jerez de la Frontera.

Woensdag reden onder anderen Bendsneyder en Michael van der Mark voor het eerst in maanden weer eens rondjes over een circuit. De testdag was een initiatief van bondscoach Barry Veneman:

Motorcoureurs kunnen los op Assen: 'Kan niet wachten om weer echt te racen'

STER reclame