Sport en corona
Jacco Swart: 'De UEFA staat voor een grote uitdaging'

Jacco Swart, directeur van European Leagues, de koepelorganisatie voor Europese voetbalcompetities, heeft er alle vertrouwen in dat de Champions League in augustus wordt hervat. Volgens de voetbalbestuurder werkt de UEFA nu aan een plan om het restant van het miljoenenbal die maand 'in compacte' vorm af te werken.

"Ik denk dat de Champions League 2019/2020 uitgespeeld gaat worden. Er zal alles aan gedaan worden om het in augustus af te ronden", zegt Swart, die dicht bij het vuur zit waar momenteel de beslissingen worden genomen. Hij is namelijk lid van de 'kalenderwerkgroep' van de Europese voetbalbond.

Eerder werd bekend dat er voor UEFA drie scenario's zijn, variërend van vroeg alles hervatten tot de Europese competities afblazen. Het meest realistische scenario op dit moment is scenario 2, meldt de oud-directeur van de eredivisie. Dat houdt in: eerst de nationale competities afwerken tot uiterlijk begin augustus, gevolg door een blok Europees voetbal tot eind augustus.

Nu ligt de meest begeerde voetbalbeker van Europa nog in de berging, maar de UEFA hoopt 'm eind augustus toch te kunnen uitreiken ANP

Volgens Swart is een Champions League en Europa League 'in compacte vorm' een serieuze optie. Hoe dat er precies uit ziet, is nog niet bekend. Daar wordt naar verwachting volgende maand, als het UEFA-bestuur de koppen bij elkaar steekt, een klap op gegeven.

De organisator van de Champions League staat volgens Swart voor een grote uitdaging. Want hoe start je een grensoverschrijdende competitie, terwijl al die grenzen nagenoeg gesloten zijn? En hoe zorg je dat zoiets veilig kan?

Besluiten over de Champions League en Europa League hangen samen met ontwikkelingen in de afzonderlijke Europese landen. Om die reden wacht het UEFA-bestuur tot uiterlijk 17 juni met het communiceren van plannen.

Kijk hieronder naar een overzicht van de situatie in de verschillende Europese competities.

NOS

Aanvankelijk zou de UEFA-top op 27 mei bijeen komen om zich hierover te buigen, maar men wil gezien de vele vraagtekens in dit dossier wat meer tijd nemen. Komende weken wordt er voornamelijk gekeken naar overheden, de draaiboeken van bonden en de mate waarin er verantwoord gesport kan worden. Dat gaat in elk land op een andere manier, met een andere snelheid.

Zo wordt er in de Bundesliga alweer volop gevoetbald. In Spanje, Portugal en tien andere landen is er eveneens groen licht om binnenkort te spelen. Toch zijn er ook nog veel competities, waaronder die in Italië en Engeland, waar nog altijd gewacht wordt op een verlossend 'ja' van de overheid.

Pas als er nationaal meer duidelijkheid is, kan de UEFA met haar Champions League-plannen naar buiten komen. Binnenskamers zal er tot die tijd gesmeed worden aan een specifiek plan voor de herstart van het meest lucratieve voetbaltoernooi ter wereld.

STER reclame