Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA
NOS Voetbal

Ceferin dreigt met minder speelsteden op EK, nog discussies met Amsterdam

"Het Europees kampioenschap kan volgend jaar ook in minder dan twaalf landen worden gespeeld." Scherpe en opvallende woorden van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in gesprek met tv-zender beIN Sports.

Aangezien de eerste Europese eindronde zestig jaar geleden werd gehouden heeft de UEFA besloten om het EK 2020 te verspreiden over twaalf landen. De coronapandemie zorgde er echter voor dat het toernooi een jaar uitgesteld moest worden.

En dus moet de Europese voetbalbond opnieuw om de tafel met alle gastlanden en speelsteden. Amsterdam is in principe volgend jaar met de Johan Cruijff Arena ook weer een speelstad op het EK. In de Arena moeten drie groepswedstrijden en een duel uit de achtste finales worden gespeeld.

'In principe twaalf landen'

De gesprekken met de gastlanden lopen hier en daar bijzonder moeizaam. En dus gooit Ceferin nu een steen in de vijver. "In principe willen we het evenement in twaalf steden houden. Maar als dat niet lukt, zijn we bereid om het in tien, negen of zelfs acht te doen. Bij drie steden zijn wat problemen, daar discussiëren we nog mee."

Amsterdam behoort bij de drie steden die Ceferin benoemt. De organisatie in de hoofdstad is echter vol vertrouwen dat er een akkoord zal komen met de Europese voetbalbond.

Gijs de Jong, directeur Euro 2020 voor de wedstrijden in Amsterdam: "De gemeente Amsterdam heeft reeds toegezegd dat de vier wedstrijden in 2021 in Amsterdam gespeeld kunnen worden. We zijn daarnaast nog in gesprek over de verdere invulling van het programma. Ook de Johan Cruijff Arena heeft bevestigd dat de data akkoord zijn in de agenda. Verder hebben we nu nog even wat tijd nodig om een en ander te formaliseren en goed op papier te zetten. Maar zoals gezegd, we gaan ervan uit dat dat gaat lukken."

Bilbao en Rome

Van onder meer Bilbao en Rome is bekend dat er twijfels zijn over huisvesting van het EK in 2021. München en Kopenhagen waren ook twijfelgevallen, maar de autoriteiten in de Duitse en Deense stad gingen onlangs akkoord. Kopenhagen huisvest volgend jaar niet alleen enkele EK-wedstrijden, maar ook de start van de Tour de France.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl