Zoveel mogelijk thuisblijven en afstand van elkaar houden. Dat was het dringende advies van de regering deze week. Maar wat als je de deur nu eigenlijk niet uit kunt? Of wat als je eigenlijk heel graag bij je oma op bezoek wil? Dan moet je, met een heersende coronacrisis, iets nieuws bedenken.
De oma van Marjolein Meulendijks heeft alzheimer en vasculaire dementie. Sinds een paar maanden woont de 86-jarige vrouw daarom op Ouderenlandgoed Grootenhout. Een mooie plek, maar ook een plaats waar ze haar op dit moment niet kan bezoeken.
"Dat is logischerwijs uitgesloten nu, en geldt ook voor de andere ouderen met dementie en alzheimer die daar wonen", zegt de 27-jarige Meulendijks. "Op telefoontjes en af en toe een kaart na hebben ze bijna geen contact meer met anderen. Normaal is er dagbesteding met leuke activiteiten, maar ook dat is nu minder."
Om de bewoners van Grootenhout een hart onder de riem te steken bedacht ze een actie. "Ik dacht: ik trommel zoveel mogelijk mensen via Instagram op. Met zijn allen maken we tekeningen, kaartjes, briefjes van alles. Dat kunnen ze naar mij sturen, en ik lever dat af bij Grootenhout zodat de mensen daar mooie dingen te lezen en bekijken hebben."
"Nu ben ik echt overweldigd door de reacties. Scholen en studieklasjes zetten zich in, mensen hebben inmiddels hun balkon omgetoverd tot atelier. Sommigen schrijven gedichten, en anderen puzzels. Er is zelfs iemand die van wol muisjes maakt. Er zijn zoveel initiatieven dat ik er aan denk om het ook naar andere plaatsen te sturen."
Appgroep vol vrijwilligers
Vergelijkbare warme reacties krijgt Janique Hahndiek in Wijk bij Duurstede. Een paar dagen is de WhatsApp-groep Helpende Handjes opgericht, nu zitten er al meer dan honderd vrijwilligers in. Wie in het Utrechtse stadje hulp nodig heeft kan naar een nummer bellen. De hulpvraag wordt vervolgens in de groep gegooid.
"Gisteren vroegen we of iemand even voor iemand boodschappen kon doen, en binnen 30 seconden hadden we vier reacties. 's Middags is er gelijk iemand naar de winkel gegaan."
Bij de groep komen allerlei hulpvragen binnen. Naast boodschappen doen, dat nu heel lastig is voor risicogroepen, kan ook de hond uitgelaten worden of kunnen er mensen met een daarvoor geschikte auto van A naar B worden gebracht.
Je hebt ook te maken met vereenzaming bij ouderen
"Het enthousiasme om elkaar te helpen is heel mooi", zegt de 26-jarige Hahndiek. Ze werkt voor een internetprovider en kan dat nu vanuit huis doen. Daardoor is er ruimte waardoor ze anderen kan helpen. Samen met Fokko Moerland, een politie-agent die ze nog nooit ontmoet heeft, runt ze Helpende Handjes.
"Zelf help ik de komende tijd een ouder echtpaar met gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Ik doe vanaf morgen twee keer per week boodschappen. Dan maak je nog een praatje met ze, want dat hoort er ook bij. Je hebt toch te maken met vereenzaming. Eigenlijk heb ik ze voor de komende tijd een beetje geadopteerd", lacht Hahndiek.
Meulendijks kijkt ook vooruit. "Dit is wat mij betreft het begin. We weten zeker dat we hier nog wel een paar maanden mee zitten. Mensen hebben zich ook nodig om zich te vermaken. Dan kan je je beter inzetten inzetten voor een ander, dat is fantastisch."
Er zijn daar ook besmettingen, dus ik vind het wel spannend
Als de post binnengekomen is brengt ze het naar haar oma. Alles probeert ze daarbij op een veilige manier te doen. "Ik heb me er wel in verdiept. Het virus kan maximaal 24 uur op papier overleven. Daarom gaat de post eerst naar mij. Ik haal het met handschoentjes uit de brievenbus. Dan gaat de post nog een aantal dagen in quarantaine."
"Daarna breng ik het weg. Dan hoop ik dat ik nog een glimpje van mijn oma die op de begane grond woont opvang. Er zijn daar ook besmettingen, dus ik vind het wel spannend je weet maar nooit. Ik moet het overleggen, maar het zou mooi zijn als ik haar nog een luchtkusje door het raam kan geven."