NOS Nieuws

Daten in tijden van corona: 'Spreek niet fysiek af'

In tijden van social distancing is daten lastig. En dat terwijl thuiswerkende singles tijd zat hebben. Op datingssites zoals Happn en The Inner Circle wordt flink geswipet, maar daar blijft het dan ook bij.

Afspraakjes gaan niet door: "Corona voelt als een soa, je wilt het liever niet krijgen." En daarom spreekt Lina uit Utrecht niet af met haar potentiële liefdes. "Ik laat het even bij chatten. Al mis ik zoenen wel."

Die 1,5 meter? Ik moet het nog zien.

Eva

Dat geldt niet voor Eva (haar echte naam is bij de redactie bekend). Ze heeft via de datingapp Happn een match die ze niet wil laten schieten. "Na een week chatten gaan we een rondje door de stad wandelen." En in die verlaten stad is er misschien toch toenadering. "Die 1,5 meter? Ik moet het nog zien."

Meer online dates

Datingbedrijven zien meer activiteit sinds de corona-uitbraak. Voor The Inner Circle is dat een stijging van 15 procent in de laatste twee weken. Ceo David Vermeulen: "We denken dat meer mensen online toenadering zoeken en dat we de komende weken zeker een verdere groei gaan zien."

Voor fysieke dates wordt tijdelijk gewaarschuwd, in lijn met richtlijnen van de WHO. Happn zegt tegen gebruikers: spreek even niet af. "Ons hoofdkantoor staat in Frankrijk. Het virus slaat zo snel om zich heen, dat we zo'n melding gepast vinden", legt een woordvoerder uit.

Deze melding krijg je als je op date wil:

Datingapp Happn waarschuwt: spreek niet af

Singles worden door het advies tot sociale onthouding, geconfronteerd met het feit dat ze alleen zijn. "Sinds de corona-uitbraak heb ik 30 tot 40 procent meer aanmeldingen", zegt Getty Schepers van DatingOost, een regionaal datingbureau voor mensen boven de 40 jaar. "Zelfs oud-leden melden zich weer aan. Op een gegeven moment zijn alle klusjes thuis wel klaar en hebben mensen tijd om online te daten."

Op date met twee thermosflessen

Niet alleen jongeren, ook ouderen zoeken liefde in coronatijd. Marianne van 61 is gekoppeld aan een man van 64 door het datingbureau. Het koppel heeft elkaar deze week ontmoet in het bos; allebei een thermosfles koffie mee, maar zonder elkaar aan te raken. Bemiddelaar Getty: "Iedereen is in mineur, maar hier word je toch vrolijk van?"

Ook datingscoach Denise Janmaat roept op om niet te stoppen met daten vanwege het virus, maar "creatief te zijn". Ze geeft tips om dates spannend te houden. "Spreek af om elkaar om de dag te videobellen, maar houd het kort. Dan zie je je date steeds in een andere omgeving. Dat maakt het afwisselend en bovendien iets om naar uit te kijken in deze soms eenzame dagen."

Er is echt iets aan de hand in datingland.

Lina

Lina uit Utrecht houdt het gewoon bij chatten. "Er is echt iets aan de hand in datingland, alles is anders", zegt ze. Maar ze zet het virus soms ook in, als smoes: "Ik gebruik het virus een beetje om mensen nog meer op afstand te houden. Als mannen in het park willen afspreken, dan zeg ik nee. Bovendien kom ik nu niet in die ongemakkelijke situaties waarin je iemand moet afwijzen."

Boer zoekt Vrouw

Door het coronavirus komen zelfs de datende boeren uit Boer zoekt Vrouw in de knel. Het programma waar elke zondag miljoenen Nederlanders naar kijken, blikt ieder seizoen terug op de ontluikende liefdesrelaties. Maar dat kan nu niet: "De opnames voor de reünie stonden eind deze maand gepland", zegt een woordvoerder van KRO-NCRV. Een oplossing is nog niet gevonden. "Maar gelukkig zijn alle stedentrips al wel opgenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl