"Naast arts-microbioloog ben ik voorzitter van het infectie-uitbraakteam in ons ziekenhuis. Het is een complexe situatie, maar we zijn goed voorbereid. Knopen worden nu een stuk sneller doorgehakt en er wordt minder gepolderd.
In het Radboudumc liggen nu 34 patiënten met corona, waarvan 11 op de intensive care. Ook zijn er 9 patiënten met verdachte symptomen. Gelukkig zien we het aantal medewerkers dat met corona besmet is weer afnemen en zijn de eerste mensen weer hersteld en aan het werk. Ons grootste probleem op dit moment is het tekort aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal voor onze medewerkers, maar ook materiaal als wattenstokken, om de testen mee uit te voeren.
Heiman Wertheim stelt zich voor:
Er heerst in deze tijd een enorm saamhorigheidsgevoel, hier kan geen teambuildinguitje tegenop. Echt iedereen staat voor elkaar klaar. Elke dag kom ik weer terecht in een warm bad, zo voelt het. Iedereen werkt keihard en is enorm gefocust. Dat is prachtig om te zien, maar we moeten wel oppassen dat niet iedereen op z'n tandvlees gaat lopen. Daar letten we goed op.
Dit is uiteindelijk geen crisissituatie meer, maar kan een chronisch verhaal worden. Dat betekent dat je ook je ziekenhuis anders moet gaan inrichten. Je kan straks niet alleen COVID-ziekenhuizen overhouden, want andere patiënten hebben ook zorg nodig.
Waarvan gaat dit allemaal ten koste...? Oudere mensen in verpleeghuizen mogen nu al geen bezoek meer ontvangen, terwijl ze daar juist veel behoefte aan hebben. En wat betekent dit voor de generaties na ons? Over dit soort vragen moet binnenkort wel een debat worden gevoerd.
Nu kunnen we het aantal patiënten nog aan, maar wat doen we als er straks veel meer bij komen? Dan moeten er keuzes worden gemaakt. Daar ga ik niet over, maar ik vind wel dat daar concreter over moet worden nagedacht. Ook vanuit de overheid."