Nabestaanden na de MH17-uitspraak in de rechtbank in Badhoevedorp
NOS NieuwsAangepast

Australië eist uitlevering MH17-daders, Zelensky wil meer vervolgingen

Maleisië en Australië zijn tevreden met de veroordeling van drie MH17-daders. Beide landen noemen het terecht dat er levenslange straffen zijn opgelegd. Australië wil dat de veroordeelden worden uitgeleverd.

De Australische premier Anthony Albanese zei op een persconferentie dat Rusland nu verantwoordelijkheid moet nemen. "We hebben de juridische en gerechtelijke procedures doorlopen en we roepen Rusland op om de mensen die hierbij betrokken zijn en bij verstek schuldig zijn bevonden uit te leveren, zodat het recht zijn loop kan nemen."

De twee Russen en een Oekraïner werden gisteren door de rechter schuldig bevonden aan het neerhalen van het vliegtuig in de zomer van 2014. De drie levenslange gevangenisstraffen die werden opgelegd waren gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Maleisische premier Ismail Sabri Yaakob heeft gezegd dat zijn land achter de beslissing van de Nederlandse rechtbank staat. Bij de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Naast de bijna 200 Nederlandse slachtoffers kwamen ook 28 Maleisiërs om, onder wie bemanningsleden, en 38 Australiërs.

 • NOS
  MH17 verdachten
 • NOS
  MH17 verdachten
 • NOS
  MH17 verdachten
 • NOS
  MH17 verdachten

De Oekraïense president Zelensky prijst de levenslange straffen, maar hij zegt dat het hiermee nog niet klaar is. "Nu zijn de daders veroordeeld en is de basis gelegd om ook de daders van een hoger niveau te veroordelen."

Volgens hem moet Rusland ook verantwoordelijk worden gehouden. "Deze beslissing gaat niet alleen over drie moordenaars. Rusland loog veel over deze catastrofe, maar toch werden de belangrijkste feiten bewezen."

Gisteren lieten het Openbaar Ministerie en de politie weten dat er snel een vervolgonderzoek komt naar wie nog meer verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het toestel. Begin volgend jaar wordt duidelijk of er meer aanklachten volgen.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen vanwege diens uitspraken over het MH17-proces. De ambassadeur beweerde voor de zoveelste keer dat het proces niet eerlijk verloopt. "Een schandalige kwalificatie", zegt Hoekstra. "Maar ik heb niet de illusie dat het ineens ophoudt." Toch vindt het Nederlandse kabinet dat dit signaal gegeven moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl