Voor spanning bij WK allround moet Roest hopen op Kramer

Hamar is de komende dagen in de ban van twee schaats-WK's. Vrijdag komen de sprinters al op het Noorse ijs, zaterdag verschijnen ook de allrounders aan de start in het Vikingskipet en gaat Patrick Roest een gooi doen naar zijn derde wereldtitel op rij.

Tot zijn grote concurrent rekent de 24-jarige Roest "natuurlijk" Sven Kramer, ook al heeft de negenvoudig wereldkampioen allround zich amper voor kunnen bereiden op de WK vanwege trieste familieomstandigheden.

"Hij is in goeden doen, hij schaatst goed, maar er spelen gewoon andere dingen. Sven kan altijd hard rijden, maar je weet natuurlijk niet hoe dat nu gaat. Hij gaat de eerste dag kijken hoe het loopt", aldus Roest.

Op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app zenden we het schaatsen ook vandaag weer live uit. In het plaatje hieronder zie je welke afstanden er op het programma staan.

Maar ook de titelverdediger zelf is na een desastreus WK afstanden niet zo zeker meer van zijn zaak. "Het is spannend, want ik weet niet precies hoe ik ervoor sta. Ik wil mijn seizoen hier nog een beetje goed maken."

Harde klap

Twee weken geleden was Roest in Salt Lake City favoriet voor WK-goud op de 5.000 meter. Tijdens zijn race stortte hij echter volledig in. Geen podiumplaats en tot overmaat van ramp ook nog een diskwalificatie omdat hij zijn armband niet om had.

Naweeën van een griepje? Te veel getraind? Roest tast in het duister over de oorzaak. "Ik voelde me niet slecht, maar het ging een stuk minder dan anders. Dat was wel een harde klap. Ik moet nu hopen op het goede gevoel dat ik het hele seizoen heb gehad."

Met het toernooi in Hamar wordt overigens afscheid genomen van de jaarlijkse cyclus van de WK allround, die nadat in 1893 de internationale schaatsbond (ISU) de organisatie op zich nam alleen door beide wereldoorlogen een aantal keren niet door konden gaan.

In 2021 zijn er alleen WK afstanden. Pas het jaar erop is er op der schaatskalender weer ruimte gereserveerd voor de WK allround. Die 115de editie - en 79ste voor de vrouwen - zal in 2022 opnieuw gecombineerd worden met de WK sprint.

STER reclame