Vliegproblemen dwarsbomen Nuis, Roest en andere schaatstoppers

Veel schaatsers zullen noodgedwongen een dag later aankomen in Salt Lake City voor de WK afstanden, die donderdag al beginnen. Hun vlucht vanuit Calgary - waar een wereldbekerweekend was - werd gisteravond na lang wachten geannuleerd.

Onder anderen Ireen Wüst, Kjeld Nuis, Patrick Roest en ook veel buitenlandse toppers zaten al in het vliegtuig toen de problemen begonnen. De vertrektijd werd steeds verder opgeschoven. Tot ergernis van de schaatsers, die hun WK-voorbereiding verstoord zagen worden.

Grote bende

NOS-redacteur Robbert de Rijk was ook aan boord. Hij doet verslag: "Er was een mankement aan een deur. Maar omdat het sneeuwde zou na een reparatie het vliegtuig moeten worden schoongemaakt. De crew bleek dat niet te redden met hun werktijd."

"We zouden om 14.15 uur vertrekken, maar op een gegeven moment werd dat 22.40 uur. We moesten het vliegtuig uit en door de douane heen om de bagage op te halen. Daar hoorden we dat de vlucht was gecanceld. Bagage terugkrijgen en vervangende vluchten regelen was ook een grote bende."

Uiteindelijk zijn de schaatsers op verschillende vluchten naar Salt Lake CIty geboekt voor maandag. Het team van Jumbo-Visma, waarvoor Nuis en Roest rijden, nam het zekere voor het onzekere en boekte een privéjet. Dat had Sven Kramer eerder op zondag al voor zichzelf gedaan.

De WK afstanden beginnen donderdag met de 3.000 meter voor vrouwen (Esmee Visser, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte) en de 5.000 meter voor mannen (Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma).

STER reclame