In Californië kon al eerder worden gestemd
NOS Nieuws

Op Super Tuesday staan de Amerikaanse voorverkiezingen op scherp

  • Alisja Winkel

    redacteur Bureau Washington

  • Alisja Winkel

    redacteur Bureau Washington

De belangrijkste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen is aangebroken: Super Tuesday. In veertien staten brengen kiezers vandaag hun stem uit op hun favoriete kandidaat. Bij de Republikeinen heeft president Trump geen serieuze concurrentie; des te spannender is het bij de Democraten.

Voor hun kandidaten staat er vandaag veel op het spel, omdat er maar liefst 1357 gedelegeerden te verdelen zijn - zo'n twee derde van het aantal dat nodig is om te winnen.

In de aanloop naar Super Tuesday is het Democratische veld flink geslonken. Zo besloten senator Amy Klobuchar, oud-burgemeester Pete Buttigieg en miljardair Tom Steyer alle drie uit de race te stappen. Dat wordt gezien als een chique keuze, want door voor Super Tuesday te stoppen is er minder versplintering onder de gematigde kandidaten.

Populair onder latino's

Buttigieg en Klobuchar hebben gisteren in Dallas hun steun uitgesproken voor Joe Biden. Daardoor gaan 'hun' gedelegeerden naar de oud-vicepresident en geven ze hem een sterkere positie als gematigde kandidaat, die mogelijk ook ontevreden Republikeinen aantrekt.

Joe Biden en Amy Klobuchar gisteravond in Dallas

Kandidaten hopen het vooral goed te doen in Californië en Texas. Die twee staten hebben de meeste inwoners en dus de meeste gedelegeerden, én een aanzienlijke latino-bevolking. De Democratische partij heeft een divers electoraat, dus deze staten winnen is een plus voor het vervolg van de voorverkiezingen.

De kans is groot dat de progressieve senator Bernie Sanders uit Vermont daar straks als winnaar uit de bus komt. Hij heeft het goed gedaan in de eerste vier staten waar voorverkiezingen werden gehouden, staat in landelijke peilingen bovenaan en is populair onder latino's.

Het ziet ernaar uit dat Sanders en Biden met elkaar om de winst gaan strijden. Sanders vertegenwoordigt de progressieve kant van de partij,met zijn plannen voor een ziekenfonds voor iedereen en het kwijtschelden van studieschulden. Door het afhaken van Buttigieg en Klobuchar is Joe Biden nu de prominente vertegenwoordiger van de gematigde vleugel.

Na zijn overwinning in South Carolina zit er weer leven in zijn campagne en scoort hij hoog in de peilingen van andere staten met veel zwarte inwoners, zoals Alabama en North Carolina. Vandaag zal moeten blijken of hij zijn positie kan waarmaken.

Bloomberg gaat 'all in'

Iemand die het hem moeilijk kan maken is miljardair Michael Bloomberg: die voert al enige tijd campagne, maar staat voor het eerst op het stembiljet. Bloomberg is ook een gematigde kandidaat. Hij heeft al zijn tijd en (eigen) geld op Super Tuesday gezet.

Deze strategie leek te werken en hij steeg in de peilingen, tot hij vorige maand voor het eerst meedeed aan een debat en werd weggevaagd door zijn medekandidaten. Hij zakte terug in de peilingen, maar bleef een rol spelen door de kiezers te bombarderen met reclamespotjes. Vandaag zal duidelijk worden of zijn kostbare en risicovolle strategie zoden aan de dijk heeft gezet.

Michael Bloomberg gisteren op een campagnebijeenkomst in Virginia

Super Tuesday betekent voor senator Elizabeth Warren erop of eronder. Ze zal na tegenvallende resultaten in de vroege staten nu moeten bewijzen dat haar campagne nog levensvatbaar is. Tot slot doet ook het Hawaïaanse Congreslid Tulsi Gabbard nog mee, die steevast onderaan alle peilingen bungelt.

Ze heeft nog geen gedelegeerden verzameld, dus de kans is groot dat haar campagne na vandaag voorbij is. Dit zou betekenen dat alle overgebleven kanshebbers voor de Democratische nominatie 70-plussers zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl