NOS Nieuws

‘Yang Gang’ maakt van Andrew Yang een onverwachte sensatie

  • Alisja Winkel

    redacteur Bureau Washington

  • Alisja Winkel

    redacteur Bureau Washington

Andrew Yang is een onverwachte sensatie in de Democratische voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. De 45-jarige techondernemer houdt zich knap staande tegen zijn medekandidaten die allemaal meer politieke ervaring hebben. Waar senatoren als Kamala Harris en Cory Booker het veld al hebben geruimd, weet politieke nieuwkomer Yang in de race te blijven. Een van de belangrijkste redenen voor dit succes is zijn enorm enthousiaste en trouwe achterban: de zeer luidruchtige 'Yang Gang'.

De Yang Gang is een gemengd gezelschap, maar vooral onder jongeren valt de ondernemer goed in de smaak. Online werkt de achterban door middel van tweets en memes als een geoliede machine samen om zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen voor Yang.

Een voorbeeld van zo'n meme zie je hier:

Volgens campagnevrijwilliger Aaron (37) is dat een groot pluspunt voor de campagne. "De Yang Gang is over het algemeen enorm tech-savvy. We hebben veel mensen met kennis over data en sociale media in ons midden. Als we aandacht willen vragen voor Yang, hebben we zo een hashtag die op Twitter populair wordt."

Maar ook offline is de Yang Gang actief. Op straat zijn ze herkenbaar door hun shirts en mutsen met Yangs bekende slogans: MATH 'Make America Think Harder' en 'Humanity First'. Met de slogans drijft Yang de spot met zijn eigen technische achtergrond en grapt hij op een luchtige manier over de campagne van president Trump.

Andrew Yang met iemand van de "Yang Gang"

De manier waarop Yang omgaat met Trump, is dan ook iets wat veel supporters aanspreekt. Waar andere Democraten snoeihard ingaan tegen de huidige president, doet Yang dit niet. Supporter Mariah (25) vindt het inspirerend dat aanvallen op Trump geen speerpunt in de campagne zijn, zoals dat bij Bernie Sanders wel het geval is.

"Yang praat alleen over Trump als hij wil uitleggen waarom die bij de vorige verkiezingen zo succesvol was. Zijn campagne is gebaseerd op hoop en niet op haat. Yang focust zich op de menselijkheid die ons allemaal verbindt, in plaats van op de dingen die ons verdelen."

Automatisering en werkloosheid

De positieve insteek van de Yang-campagne zie je terug in de Yang Gang. In de staat Iowa, waar maandag de eerste voorverkiezingen worden gehouden, staan ze bekend als een luidruchtige en vrolijke wervelwind die door de hele staat raast. Volgens Aaron vielen ze daar niet alleen bij de Democraten op. "Bij onze evenementen kwamen ook aanhangers van Trump kijken. Die konden zich vaak vinden in Yangs boodschap."

Yang focust zich namelijk op problemen die ook voor Trump-stemmers van belang zijn, zoals werkloosheid in de oude industriestaten. Waar Trump echter de oorzaak voor werkloosheid ziet in de toename van immigranten, ziet Yang de automatisering van de samenleving als grootste probleem.

Daarom pleit Yang voor een universeel basisinkomen van 1000 dollar per maand voor alle Amerikanen boven de 18. Hiermee wil hij ervoor zorgen dat mensen niet met lege handen achterblijven als ze bijvoorbeeld hun baan verliezen.

Kleine kans op het presidentschap

De kans dat de energieke Yang Gang hun kandidaat uiteindelijk president ziet worden, is vrij klein. In de landelijke peilingen blijft Yang steken rond de 4 procent. Maar het feit dat hij meedoet bij de voorverkiezingen in Iowa zou wel effect kunnen hebben op de prestaties van andere kandidaten zoals Bernie Sanders. Die vist namelijk in dezelfde vijver van jonge Democratische kiezers.

Vrijwilliger Aaron heeft goede hoop voor de voorverkiezing maandag: "De Yang Gang heeft een fantastische onlinestrategie ontwikkeld. De strijd is nog lang niet gestreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl