Premier Rutte op de persconferentie waar de maatregelen werden bekendgemaakt
NOS Nieuws

Dit zijn de nieuwe maatregelen van het kabinet

Het kabinet maakte vanavond een reeks nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Rutte zei dat een volledige lockdown nog niet nodig is, maar dat dat een volgende stap zou kunnen zijn.

Een overzicht:

  • Alle bijeenkomsten, ook met minder dan honderd mensen, worden tot en met 1 juni verboden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften wordt een uitzondering gemaakt.
  • Het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft staan. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, om boodschappen te doen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar niet in een groep. Ook moet de 1,5-meter-regel in acht worden genomen.
  • Binnenshuis geldt vanaf nu: maximaal drie mensen op bezoek. Dat betekent dus dat veel verjaardagsfeestjes niet kunnen doorgaan. Ook binnen moet anderhalve meter afstand worden gehouden.
  • Als iemand koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Uitgezonderd zijn mensen met een 'cruciaal' beroep.
  • Winkels en openbaarvervoerbedrijven moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Te denken valt aan een deurbeleid. Ook vakantieparken moeten dergelijke maatregelen nemen.
  • Mensen met 'contactberoepen' als kappers en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep tot 6 april niet uitoefenen.
  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is, bijvoorbeeld parken, stranden of bepaalde wijken. Bij groepen van drie mensen of meer, gezinnen uitgezonderd, kan worden opgetreden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van 400 euro. Parken, stranden en campings kunnen worden gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl