NOS

Voor de derde keer in vijf weekenden is Thialf het decor van een schaatskampioenschap. Na de NK afstanden van eind december en de EK afstanden, twee weken terug, staan dit weekeinde de KPN NK allround en NK sprint op het programma.

Daarnaast wordt in het Hongaarse Debrecen gestreden om de Europese shorttracktitels. De drie kampioenschappen op het ijs zijn het hele weekeinde te volgen bij de NOS, op radio, televisie en internet.

Zaterdag staan bij de EK shorttrack de 1.500 (vanaf 14.02 uur) en 500 meter (vanaf 15.34 uur) op het programma. Aan het eind van de middag (vanaf 17.24 uur) worden de halve finales van de relay geschaatst.

Zondag worden de 1.000 meter, de superfinale en de achtervolgingsfinale verreden in het mannen- en vrouwentoernooi.

In Heerenveen wordt zaterdag de eerste helft van het sprint- en allroundtoernooi afgewerkt, zondag worden beide toernooien beslist.

Bij de NK allround en NK sprint staan niet alleen de nationale titels op het spel, er zijn ook startplekken te veroveren voor de wereldkampioenschappen in Hamar. Van 28 februari tot en met 1 maart is in Noorwegen een gecombineerd WK allround en WK sprint.

Aan die toernooien doen, per geslacht, drie Nederlanders mee. Twee van de drie namen zijn al bekend. Patrick Roest en Sven Kramer pakten een startbewijs bij de NK afstanden, het derde ticket is voor de Nederlands kampioen allround. Roest en Kramer staan beiden niet aan de start in Heerenveen.

Bij de vrouwen zijn Ireen Wüst en Antoinette de Jong al zeker van de WK allround. Ook hier gaat de Nederlands kampioen naar Hamar. Mocht De Jong het toernooi winnen, plaatst de nummer twee zich voor het WK.

Ireen Wüst rijdt dit weekeinde het sprinttoernooi, voor haar een trainingsprikkel op weg naar de WK afstanden van half februari.

Bij de vrouwen zijn Jutta Leerdam en Letitia de Jong al zeker van de WK sprint, bij de mannen hebben Kai Verbij en Dai Dai Ntab het startbewijs op zak. Van dat kwartet komt alleen De Jong in actie. Net als bij het allroundtoernooi krijgt de Nederlands kampioen het derde ticket voor Hamar.

Op de EK shorttrack verdedigt Suzanne Schulting haar titel. Een jaar geleden won ze in Dordrecht niet alleen het algemeen klassement, ze pakte ook het goud op de 1.500 meter en werd Europees kampioene met de aflossingsploeg.

Ook Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven, wereldkampioene op de 500 meter, rijden het individuele toernooi in Debrecen.

Bij de mannen rijden Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma de individuele afstanden. Sjinkie Knegt is er nog niet bij, hij mikt op een rentree na zijn zware ongeluk begin 2019 bij de laatste wereldbeker van het seizoen in Dordrecht.

STER reclame