Waterpolosters verliezen strijd om brons op EK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse waterpolosters zijn op de EK in Boedapest vierde geworden. De titelverdediger stelde in de strijd om het brons teleur tegen het gastland: 8-10 (5-3, 2-2, 1-4, 0-1).

Nederland en Hongarije spelen sinds het eerste EK in 1985 mee om de medailles. Oranje won er twaalf (vijf keer goud) en Hongarije dertien (drie keer goud). Bij de EK van 2016 won Hongarije in de finale van Oranje, dat twee jaar geleden revanche nam in de halve eindstrijd.

Ditmaal deed Oranje zichzelf de das om. De ploeg van bondscoach Arno Havenga begon nog sterk aan wedstrijd, maar gaf in het derde kwart een 8-5 voorsprong uit handen.

Vooral aanvallend liep het stroef bij Oranje. Het schotpercentage zakte naar 25,0 (8 van de 32 schoten waren raak) en daar profiteerde Hongarije gretig van.

Donderdag ging Oranje in de halve finales na strafworpen onderuit tegen Rusland. Door het missen van de EK-finale greep de ploeg ook naast een olympisch ticket. In maart krijgt Oranje een herkansing in Italië om olympische deelname af te dwingen.

'We waren niet overtuigend genoeg'

Nomi Stomphorst had het gevoel dat Hongarije er flink voordeel van had dat het voor eigen publiek speelde. "Je moet tien keer zo hard werken en als dat niet genoeg is, moet je twintig keer zo hard moeten werken. Dat hebben we niet vier kwarten gebracht."

Waterpolosters balen van missen EK-brons: 'Dit doet zeer'

Door het mislopen van de finale gaat het vizier van de ploeg nu helemaal op het OKT in maart. "Daar lag de focus al op, maar als we ons hier eerder gekwalificeerd hadden was dat mooi geweest", aldus bondscoach Havenga.

"We hebben een plan liggen en dat gaan we voortzetten. We hebben nu allemaal een weekje rust. Vanaf 3 februari pakken we de boel weer op en gaan we door richting het OKT in maart."

Spanje wint finale van Rusland

De EK-finale werd gewonnen door de Spaanse vrouwen, die daarmee voor de tweede keer de Europese titel veroverden. In de finale werd Rusland met 13-12 geklopt. Spanje had in de poule nog kansloos verloren van Oranje.

STER reclame