Roger Federer Pro Shots

Roger Federer heeft zich bij de Australian Open met hangen en wurgen geplaatst voor de vierde ronde. De Zwitserse nummer drie van de wereld en zesvoudig kampioen wurmde zich met 4-6, 7-6 (2), 6-4, 4-6, 7-6 (8) langs John Millman.

De Australiër verspeelde in de afsluitende tiebreak een 8-4 voorsprong tegen Federer, die zijn honderdste zege boekte in Melbourne.

Dat Federer zijn handen vol had aan Millman was geen verrassing. Bij de US Open van 2018 verloor de Zwitser in de vierde ronde van hem en dat was dit keer ook bijna gebeurd.

Federers vrouw kan het niet aanzien

Federer speelde met weinig druk, had een matig voetenwerk en sloeg in totaal 82 onnodige fouten. Zijn vrouw kon het op de tribune bijna niet meer aanzien en deed een aantal schietgebedjes.

Federer belandde in een vijfde set en kwam daarin vroeg een break achter. Hij repareerde de schade, maar in de afsluitende tiebreak speelde Millman met een leeuwenhart.

De Australiër kwam met 8-4 voor, maar Federer bleef koel en knokte zich op wonderbaarlijke wijze terug. De Zwitser maakte het af met een forehandwinner.

"Wat een wedstrijd was dit, John verdiende het ook om te winnen", hijgde Federer na. "Hij heeft het mij vanavond extreem moeilijk gemaakt."

Tsitsipas naar huis

Vorig jaar werd Stefanos Tsitsipas de sensatie van de Australian Open door Federer te verslaan en de halve finales te halen. Dit keer werd de Griekse winnaar van de ATP Finals al in de derde ronde uitgeschakeld.

Stefanos Tsitsipas EPA

Tsitsipas, als zesde geplaatst in Melbourne, verloor met 5-7, 4-6, 6-7 (2) van servicekanon Milos Raonic, die vanaf het begin van de wedstrijd de lakens uitdeelde. De Canadees sloeg 19 aces, 55 winners en stond geen enkel breakpoint op zijn opslag toe.

Djokovic geeft een serviceshow

Novak Djokovic bereikte wel de vierde ronde. Hij daar maar 85 minuten voor nodig. De Servische titelhouder en nummer twee van de plaatsingslijst won met 6-3, 6-2, 6-2 van de Japanner Yoshihito Nishioka.

Djokovic, een zevenvoudig kampioen in Melbourne, maakte grote indruk met zijn service. In de eerste twee sets verloor hij maar een punt op zijn opslag en in totaal was hij goed voor zeventien aces.

Novak Djokovic EPA

Volgens Djokovic komt dat allemaal door zijn coach Goran Ivanisevic, voormalig servicekanon en Wimbledon-winnaar. "Hij is hier vandaag aangekomen, dat heeft me geïnspireerd." Met veertig winners was ook de rest van Djokovic' spel uitmuntend.

Bautista onderuit tegen Cilic

De als negende geplaatste Spanjaard Robert Bautista Agut werd uitgeschakeld. Na twee overwinningen op Marin Cilic in Melbourne verloor hij daar nu voor het eerst van de Kroaat: 7-6 (3), 4-6, 0-6, 7-5, 3-6.

De winst is binnen voor Marin Cilic AFP

Cilic won in 2014 de US Open en was in 2018 finalist van de Australian Open. Hij zakte weg op de ranglijst, waardoor hij voor het eerst sinds 2014 niet geplaatst is in Australië.

STER reclame