Reddingswerkers bij een vleugel van de neergestorte Boeing 737 in Iran
NOS NieuwsAangepast

Iran geeft neerhalen Boeing toe, noemt het een menselijke fout

Iran geeft toe dat het land de Oekraïense Boeing die woensdag bij Teheran crashte heeft neergehaald. Het Iraanse leger zegt in de staatsmedia dat het vliegtuig per ongeluk is neergeschoten en spreekt van een menselijke fout.

Bij de vliegramp kwamen alle 176 inzittenden om het leven. Westerse inlichtingendiensten zeiden de afgelopen dagen al bewijs te hebben dat het toestel was geraakt door Iraanse luchtafweerraketten. Iran sprak deze beschuldigingen tot nu toe steeds tegen en riep andere landen op om deze bewijzen te tonen.

In de nieuwe verklaring van Iran staat dat het vliegtuig van Ukraine International Airlines, in de nasleep van de raketaanvallen van de VS, de vorm had van een vijandig vliegtuig en zich ook op zo'n zelfde hoogte bevond. Ook zou het vliegtuig koers hebben gezet richting een "gevoelig militair terrein" van de Iraanse Revolutionaire Garde.

"In deze omstandigheden werd het vliegtuig per ongeluk getroffen, als gevolg van een menselijke fout, wat helaas resulteert in het martelaarschap van dierbare landgenoten en de dood van een aantal buitenlanders."

Zo zou de raketinslag er volgens The New York Times hebben uitgezien:

Beeld van mogelijke raketinslag op vliegtuig in Iran

Het Iraanse leger biedt zijn condoleances aan aan de nabestaanden en verzekert dat er procedures worden gewijzigd om herhaling te voorkomen. Ook belooft het leger dat de verantwoordelijken worden aangeklaagd.

Ook de Iraanse president Rohani heeft op Twitter zijn excuses aangeboden. "Iran heeft diepe spijt van deze rampzalige fout." Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif komt de ramp mede door het "Amerikaans avonturisme".

In een reactie zegt de Oekraïense president Zelensky dat hij de schuldbekentenis niet genoeg vindt. Hij wil dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht, dat de lichamen van de slachtoffers worden teruggebracht en dat er compensatie wordt betaald. Het onderzoek naar de crash moet zonder belemmeringen doorgaan, zegt hij.

Doden uit Canada, Iran en Oekraïne

Vannacht werd ook duidelijk dat het aantal Canadezen dat is omgekomen bij de vliegramp lager is dan de afgelopen dagen werd aangenomen. Volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken zijn geen 63 landgenoten verongelukt, maar 57.

Bij de crash met de Boeing 737 kwamen ook 82 Iraniërs en 11 Oekraïners om. Het toestel zou van Teheran naar de Oekraïense hoofdstad Kiev vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl