Wust heerst weer op 1.500 meter: 'Ik zit lekker in mijn vel'

Ireen Wüst schittert dit schaatsseizoen als vanouds. En dat is minder vanzelfsprekend dan het klinkt. Afgelopen zomer waren er namelijk nogal wat reparatiewerkzaamheden te verrichten, met name op mentaal vlak.

Wüst, die komend weekeinde in actie komt op de KPN NK afstanden in Heerenveen, verloor bijna een jaar geleden haar beste vriendin, Paulien van Deutekom. De echte rouwverwerking volgde echter pas maanden later.

Na onder meer een teleurstellende EK en WK allround, waar Wüst na jaren vol gouden en zilveren medailles genoegen moest nemen met respectievelijk een vierde en vijfde plaats, zei haar lijf 'tot hier en niet verder'.

Gebrokenhartsyndroom

Migraineaanvallen en pijnklachten rond haar hart, gediagnosticeerd als een gebrokenhartsyndroom, noopten Wüst het fysiek rustig aan te doen en psychologische hulp te zoeken om met de hevige pijn van het verlies om te kunnen gaan.

Met succes dus. Van de drie wereldbekerwedstrijden over 1.500 meter won Wüst er dit seizoen twee en werd ze eenmaal tweede achter Ivanie Blondin. "Ik mag niet klagen", constateert de 33-jarige kopvrouw van TalentNED.

"Ik zit lekker in mijn vel. Een hoop stress die ik vorig jaar had, is nu weg", constateert Wüst, doelend op de ziekte en het daaropvolgende overlijden van Van Deutekom en wat dat met haar deed.

"Ik probeer vooral te genieten van het schaatsen, van het trainen, en plezier te maken. Nu met de feestdagen is het wel weer wat moeilijker, maar ik probeer me daar waar ik kan wel voor af te sluiten en vol voor de NK te gaan. Maar vorig jaar was wel heel zwaar."

Baanrecord

Gezien haar vorm van dit seizoen is het niet ondenkbaar dat Wüst vrijdag in Thialf het baanrecord op de 1.500 meter kan aanvallen. Een baanrecord dat ze uitgerekend zelf vorig jaar neerzette op een moment dat het privé slecht met haar ging.

Ireen Wüst ANP

"Die dag voelde ik me echt behoorlijk beroerd", blikt Wüst terug. "Maar Paulien zei: je moet gewoon gaan rijden en ga er maar van genieten, van een vol Thialf. Dus dat deed ik."

Of ze haar 1.53,30 van toen uit de boeken kan rijden, laat Wüst in het midden. "Wat al niet kan. Ik denk dat je daar niet te veel mee bezig moet zijn. Zoiets overkomt je een beetje. Ik ga vrijdag voor de titel, dan zien we wel wat eruit komt."

STER reclame