WB-goud voor Nederland op teamsprint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse teamsprinters hebben ook de derde wereldbekerwedstrijd van het schaatsseizoen gewonnen. In het Kazachse Nur-Sultan veroverden Ronald Mulder, Kai Verbij en Thomas Krol de derde gouden medaille voor Nederland in de wereldbeker.

"Dit is een goed begin van het weekend", vertelde Krol na de podiumceremonie. "Ik heb een gouden medaille om mijn nek, dus dat is mooi. Teamsprint is wel anders dan individueel, want op die afstanden heb je meer concurrentie."

Gouden teamsprinters: 'Goed begin van het weekend'

Nederland was veruit de snelste op het ijs en snelde naar het goud in 1.19,95. Daarmee was het Oranje-trio sneller dan de Noorse schaatsers, die met 1.20,30 de zilveren medaille pakten en Zwitserland, dat verrassend het brons veroverde.

De Zwitsers Oliver Grob, Livio Wenger en Christian Oberbichler hadden hun eerste podiumplek te danken aan het feit dat de ploegen van Rusland, Duitsland, Canada en China door valpartijen de finish niet haalden.

Moesjtakov wint 500 meter

Viktor Moesjtakov schreef in Nur-Sultan de 500 meter op zijn naam en boekte daarmee zijn eerste wereldbekerzege. De Russische sprinter versloeg zijn landgenoot Roeslan Moerasjov in de strijd om het goud met een miniem verschil: 34,63 om 34,64.

Moesjtakov boekt eerste wereldbekerzege Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het brons was voor Alex Boisvert-Lacroix (34,73) uit Canada. Daarmee zag het podium van de 500 meter er weer anders uit dan bij de eerste wereldbekerwedstrijden in Minsk en Tomaszów.

De Zuid-Koreaan Kim Jun-ho, de winnaar in Wit-Rusland, eindigde nu als vijfde (34,86) en Tatsuya Shinhama, de Japanse winnaar in Polen, kwam helemaal niet in actie in Nur-Sultan. Dai Dai Ntab, bij de eerste wereldbeker goed voor brons, stelde teleur.

Ntab schaatste de vijftiende tijd (35,15) en was 0,01 seconde langzamer dan Kai Verbij (35,15). "Drie weken geleden stond ik nog op het podium", aldus Ntab. "Nu kom ik niet eens in de buurt, dat is lastig en moeilijk, want ik wil gewoon winnen."

Ntab: 'Vijftiende doet zeer aan mijn sporthart' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ondanks zijn vijftiende plaats bleef Ntab optimistisch. "Als ik in drie weken van drie naar vijftien ga, kan dat ook weer andersom. Mijn wedstrijdritme zit er wel in, maar zo'n vijftiende plaats doet toch zeer aan mijn sporthart."

Geen medailles voor Nederland

Beste Nederlander op de 500 meter was Lennart Velema, die met 35,08 als tiende eindigde. Ook Ronald Mulder kwam nog in actie, maar hij werd met 35,24 slechts achttiende.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov was er niet bij in Nur-Sultan. De Russische schaatser mist de start van het wereldbekerseizoen vanwege een blessure.

Uitslag van de 500 meter (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Nur-Sultan
Uitslag van de teamsprint (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Nur-Sultan

STER reclame