Gedeeld goud voor Nederlandse zwemsters op EK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse estafettezwemsters hebben bij de EK kortebaan in Glasgow goud gepakt op de 4x50 meter vrije slag. De 1.35,21 was niet de enige snelste tijd; Frankrijk tikte op exact hetzelfde moment aan.

Nederland was als wereldrecordhouder en titelhouder een grote kanshebber en die status werd bevestigd in de series. Het was daarin met 1,35,66 het snelst.

Dringen op het EK-podium: acht winnaressen op 4x50 meter vrij

Na de eerste 50 meter van Tamara van Vliet lag Nederland vijfde, waarna Kira Toussaint ook als vijfde keerde. Femke Heemskerk bracht Oranje terug naar de derde plaats, alvorens Valerie van Loon, die er eerder op de dag niet in slaagde de finale op de 100 meter wisselslag te halen, uitstekend van het startblok schoot. Ze ging tot de bodem en kwam bij het aantikken perfect uit.

Het is de derde gouden medaille op deze EK, na individueel succes op donderdag voor Arno Kamminga (200 meter schoolslag) en Kira Toussaint (100 meter rugslag).

Toussaint verrast met EK-brons op 200 meter rugslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Toussaint pakte eerder op de avond ook al brons op de 200 meter rugslag. In de series eindigde ze achter de Italiaanse Margherita Panziera en de Oekraïense Daryna Zevina en die bleven haar in de finale van de 200 meter opnieuw voor.

Toussaint bouwde haar race uitstekend op, bleef lang in de buurt van Panziera en finishte in 2,03,04, een persoonlijk record. In de series zwom ze 2.04,64. De Nederlandse won eerder ook al zilver op de 4x50 meter wisselslag gemengd. Later op vrijdag heeft ze ook nog uitzicht op een medaille op de 4x50 meter vrije slag.

Toussaint vindt 200 meter rugslag "soms helemaal niet leuk"

Ook Femke Heemskerk heeft in Glasgow brons veroverd, op de 100 meter vrije slag. Ze moest de Britse Freya Anderson en de Française Beryl Gastaldello voor zich dulden.

Heemskerk, die in het verleden op EK's kortebaan dertien medailles (zes keer goud) won, zette ook de derde tijd neer in de halve finales (52,22).

Nu was ze met 51,88 weliswaar beduidend sneller, al vormde ze geen serieuze bedreiging voor Anderson, die 51,49 liet klokken. Heemskerk was een fractie langzamer dan Gastaldello (51,85), maar hield Anna Hopkin net achter zich (51,90). Heemskerk won in 2010 zilver op deze afstand en in 2015 brons.

Arno Kamminga, die donderdag goud won op de 200 meter schoolslag, plaatste zich als tweede voor de finale op de 100 meter school. Hij bleef met 56,36 0,35 onder de tijd die hij in de series had laten noteren.

De Wit-Rus Ilja Sjimanovitsj was ruim sneller en verbeterde met zijn tijd 55,89 het Europese record.

Jesse Puts liep de finale op de 50 meter vrije slag net mis. De wereldkampioen van 2016 liet met 21,30 de negende tijd noteren. In de series bracht hij met 21,46 de elfde tijd op de klokken. De Russische titelverdediger Vladimir Morozov was met 20,73 het snelst. De Franse wereldrecordhouder Florent Manaudou zette de vierde tijd neer.

STER reclame