Jessy Kramer en Estavana Polman ANP

Na de zege op Noorwegen, de eerste in twintig jaar tijd voor Oranje, is de euforie groot bij de Nederlandse handbalsters. "Voor iedereen die twijfelde of we het wel kunnen; volgens mij hebben we het vandaag laten zien", jubelde Estavana Polman.

Opeens is alles weer mogelijk. Iets wat na de valse start tegen Slovenië (26-32) ondenkbaar leek. Nederland gaat als beste land door naar Groep 1, waarin het met vijf andere landen gaat strijden om twee tickets voor de halve finales.

"Potverdikkie. Ik ben zó blij", vervolgt Polman. "En dit is zó belangrijk. We nemen 4 punten mee naar de hoofdronde."

Volgende ronde WK - Groep 1

1 Nederland 4
2 Duitsland 3
3 Noorwegen 2
4 Zuid-Korea 2
5 Denemarken 1
6 Servië 0

En ook voor deelname aan de Olympische Spelen heeft het team van Emmanuel Mayonnade een grote stap gezet. De beste zeven landen op het WK zijn zeker van deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi. Een plek bij de beste drie in Groep 1 volstaat dus voor Oranje.

De winnaar van het WK plaatst zich rechtstreeks voor Tokio.

'We kunnen iedereen verslaan'

"Als we zo blijven spelen als team en we deze agressiviteit kunnen vasthouden, dan kunnen we iedereen verslaan. Maar we kunnen ook van iedereen verliezen", is Polman nog voorzichtig.

Keepster Tess Wester, verkozen tot speelster van de wedstrijd, waarschuwt eveneens. "Frankrijk ligt eruit. De regerend wereldkampioen die alles heeft gewonnen de laatste jaren. Dat zegt ook wel iets over handbal en over dit toernooi. Iedereen kan van elkaar winnen. En als jij niet honderd procent op het veld staat, ga je er vanaf."

Maar ik ben zo blij. Ik denk dat we echt de goede mix hebben. We vechten echt tot het einde. Het is zo lekker dat je elkaar aankijkt en dat je er honderd procent voor gaat. We komen Korea, Duitsland en Denemarken tegen. Ik ben heel erg benieuwd."

Wedstrijden hoofdronde WK

Datum Ned. tijd
8 december 10.00 uur Nederland - Duitsland
9 december 10.00 uur Denemarken - Nederland
11 december 07.00 uur Nederland - Zuid-Korea

STER reclame