Het Landbouw Collectief, een samenwerkingsverband van dertien boerenorganisaties, wil dat de rechter uitspraak doet over de stoppersregeling. De boeren willen minder strenge voorwaarden, zeggen ze in Trouw.
Begin deze week maakten de boeren afspraken met het kabinet over onder meer de stikstofreductie, maar over een aantal punten zijn ze het nog niet eens geworden. De boeren willen die punten nu voorleggen aan de rechter "zonder dat het vertrouwen op zich is geschaad".
Sinds vorige maand is er een regeling waardoor varkensboeren die willen stoppen met hun bedrijf een subsidie kunnen krijgen. Door die regeling moet de stikstofuitstoot worden teruggedrongen en de stankoverlast voor de omgeving worden verminderd.
Stikstofrechten overnemen
Boeren die van de regeling gebruik willen maken, moeten alle stallen en mestkelders slopen, hun vergunning laten intrekken en ze mogen niet op een andere plek opnieuw beginnen. Ook gaat de gemeente dan het bestemmingsplan wijzigen, zodat er niet een nieuwe varkensboerderij op dezelfde plek kan komen.
De boeren eisen nu dat de stikstofrechten niet verloren gaan. Ze willen dat andere varkensboeren in de omgeving de rechten kunnen overnemen, zodat die hun bedrijf kunnen uitbreiden.
Blijven vechten
Minister Schouten zegt dat het kabinet dat echt niet wil. "Het kabinet heeft de vrijgekomen ruimte die de stikstofrechten opleveren, ingeboekt voor woningbouw", aldus Schouten. "En we moeten uiteindelijk ook nog met de stikstofuitstoot naar beneden."
De minister praat liever door met de organisaties. "Maar je mag in dit land naar de rechter als je het ergens niet over eens bent. Ik zie wel hoe het gaat." Ze wijst erop dat er over veel punten wél overeenstemming is bereikt.
"Dat we op verschillende onderdelen tevreden mogen zijn, betekent niet dat we gaan rusten op de overige punten. Integendeel, LTO zal blijven vechten voor de belangen van haar leden", zegt LTO Nederland-voorzitter Calon. LTO Nederland is een van de organisaties die deel uitmaken van het Landbouw Collectief.
NOS op 3 legt in een video uit waarom stikstof Nederland in zijn greep heeft: