Het stadion van AZ NOS
Dak AZ-stadion

Helikopterbeeld van de Molenaartribune, stoeltjes bedolven onder de brokstukken van het stadiondak. Het filmpje waarmee AZ de nieuwjaarsreceptie opent, begint niet met het sportieve succes, maar met het ongeluk zonder slachtoffers van afgelopen zomer.

"Het had sportieve consequenties kunnen hebben", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn, "maar het tegendeel is het geval. We hebben een geweldige eerste seizoenshelft gehad."

Bekijk hieronder een reportage over de nieuwjaarsreceptie van AZ:

Ambitieus AZ richt zich op 'iets heel bijzonders' en bouw stadion in 2020

Eenhoorn kijkt vanaf het podium uit op het veld, hij ziet een stadion waar tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2019 nog een dak op zat. Maar zorgeloos was de club destijds bepaald niet: toen stond AZ in de winterstop op een teleurstellende zevende plaats in de eredivisie, de achterstand op koploper PSV bedroeg 23 punten.

Hoe anders is het beeld nu. Na een eerste competitiehelft, waarin AZ bijna alle thuiswedstrijden moest afwerken in Den Haag, komen de complimenten over het spel en het gevoerde beleid van alle kanten. De Alkmaarders staan tweede op drie punten van Ajax en doen ook nog mee in de KNVB-beker en de Europa League. Myron Boadu en Calvin Stengs zijn uitgegroeid tot internationals en mogen hopen op het EK van komende zomer.

'Leuk, goed, bijzonder'

Allemaal goed nieuws, maar trainer Arne Slot is er de man niet naar om nu voldaan achterover te leunen. "We zijn van 'leuk' naar 'goed' gegaan, met overwinningen op de traditionele topdrie en overwintering in Europa."

"Nu moeten we van 'goed' naar 'bijzonder'. Ik hoop dat ik die jongens ervan kan overtuigen dat van 'leuk' naar 'goed' makkelijker is dan van 'goed' naar 'bijzonder'. Dat is de grootste uitdaging die voor ons ligt, maar ik denk dat wij de kwaliteiten hebben om er een bijzonder seizoen van te maken."

Als die jongens bij elkaar blijven, durf ik te zeggen: je kunt kampioen worden.

Clubicoon Kees Kist

Clubicoon Kees Kist luistert mee en ziet dat het goed is. "AZ draaide een perfecte seizoenshelft, wat kun je er verder van zeggen?"

De topscorer aller tijden van de Alkmaarse club is nog nauw betrokken bij de club, zo blijkt als Stengs en Boadu op hem afstappen en hem de beste wensen overbrengen. "Ik ga nog af en toe voetgolfen met de spelers. Die jongens zijn 19, 20 jaar. Ik ben 67, alles wat zij gaan meemaken, kan ik ze aanwijzen."

'Ajax is volwassener'

Wie tweede staat, krijgt vanzelfsprekend vragen over het kampioenschap. Slot en aanvoerder Teun Koopmeiners spreken geen doelstelling uit. Begrijpelijk, zegt Kist. "Je moet nu niet zeggen dat je kampioen wil worden. Zelf denk ik dat Ajax wat volwassener is, maar het kan zomaar zijn dat AZ wel de titel pakt. Maar je moet er niet vanuit gaan."

Myron Boadu loopt juichend weg, achtervolgd door Calvin Stengs, na zijn treffer tegen Ajax ANP

Koopmeiners is pas 21, maar de onbetwistbare aanvoerder van een jonge ploeg, die bestaat uit veel spelers die de Alkmaarse jeugdopleiding hebben doorlopen.

"We kennen elkaar goed, weten wat we willen en durven elkaar aan te spreken op dingen die we niet oké vinden. Als je iets wil bereiken, moet de eerlijkheid bovenkomen. Ik denk dat de kracht van dit team is dat we dat heel goed doen."

Slot: "Ik vind het vooral een mooi compliment dat die jongens uitstralen dat ze met heel veel plezier voetballen. Ze stellen elkaar in staat fouten te maken, door als iemand een fout maakt, er alles aan te doen die fout weer recht te zetten. Dat betekent dat je ruimte krijgt creatief te zijn."

Calvin Stengs vermaakt zich tijdens de nieuwjaarsreceptie van AZ ANP

Kist, in 1981 kampioen met AZ, glundert bij het horen van die woorden. "Bij ons was het toen ook zo. Als ik een fout maakte, was de rest er meteen bij om het recht te zetten. Dat doe je niet zomaar, daar heb je chemie voor nodig."

De fraaie tweede plaats komt voor Kist niet als een verrassing. "Ze zijn doorgegroeid. Als je deze jongens bij elkaar kan houden, wat ik betwijfel, zie je volgend jaar weer meer progressie. Dan zou ik best durven zeggen: hiermee kun je kampioen worden."

"Dat ligt niet alleen aan Boadu, het komt ook door Stengs, Koopmeiners, Owen Wijndal, Oussama Idrissi. Ach, ik kan iedereen wel noemen."

STER reclame