NOS NieuwsAangepast

VS en Turkije akkoord over vijfdaagse gevechtspauze in noordoosten Syrië

De Verenigde Staten is het met Turkije eens geworden over een vijfdaagse gevechtspauze in het noordoosten van Syrië. In die 120 uur krijgen Koerdische YPG-milities de kans zich terug te trekken uit het gebied.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence kondigde het "staakt-het-vuren" als eerste aan in een persconferentie op de Amerikaanse ambassade in Ankara, nadat hij eerder vandaag vier uur lang had overlegd met de Turkse president Erdogan.

Pence zei dat Turkije nu eventuele nieuwe sancties vanuit de VS ontloopt. De al geldende sancties gaan van tafel als Turkije zich aan de afspraken heeft gehouden.

Pence kondigt het staakt-het-vuren in Syrië aan:

VS: staakt-het-vuren voor noorden van Syrië afgesproken

Verder zou Pence van de Koerdische milities de garantie hebben gekregen dat zij zich "ordelijk" terugtrekken tot buiten de 'safe zone' van Turkije. Oftewel het gebied nabij de Turkse grens dat tot zo'n 30 kilometer in Syrië loopt en ruim 400 kilometer breed is.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei met de VS ook overeen te zijn gekomen dat de milities hun zware wapens inleveren. In tegenstelling tot Pence sprak hij niet over een staakt-het-vuren, maar over een "pauze". "En als de YPG zich heeft teruggetrokken, is de operatie voltooid", aldus Cavusoglu.

Opperbevelhebber Mazloum Abdi van de Koerdische milities zei tegenover een Koerdische tv-zender het staakt-het-vuren te respecteren. Abdi noemde de deal alleen wel "voorlopig" en sprak over een kleinere bufferzone: 100 kilometer in plaats van ruim 400 kilometer.

'Capitulatie van Amerika'

Volgens correspondent Lucas Waagmeester is het akkoord tussen de VS en Turkije vooral een bevestiging van wat de twee landen al wilden: de VS wil niet opnieuw troepen naar Syrië sturen en Turkije wil een bufferzone bij de grens instellen, waarin de YPG-milities zijn verdreven.

Amerika-correspondent Arjen van der Horst zei dat de deal met Turkije zelfs een "capitulatie" is voor de Amerikanen: "Want Turkije wil die bufferzone al jaren. Nu krijgen ze die dus, met toestemming van de Amerikanen."

Syrië, dat de afgelopen dagen troepen stuurde naar het gebied als reactie op de Turkse inval, noemt het akkoord "vaag". Een topadviseur van de Syrische president Assad zei op de Syrische staatstelevisie dat er de afgelopen dagen goede gesprekken zijn geweest met de YPG-milities. "En niet alles hoeft in een keer te worden opgelost."

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties verwelkomde de poging van de VS en Turkije om de situatie in Syrië te de-escaleren, maar benadrukte dat er nog "een lange weg te gaan" is voor een definitieve oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl