Britse Nelson onttroont Wild bij EK scratch

Kirsten Wild heeft haar Europese titel op de scratch niet kunnen prolongeren. De Europees en wereldkampioene van 2018 op dit niet-olympische onderdeel kwam er dit keer bij de EK in Apeldoorn niet aan te pas.

De jonge Britse Emily Nelson maakte er een lange sprint van en hield alle concurrenten achter zich. De Ierse Shannon McCurley werd tweede, voor de Portugese Maria Martins.

Wild slaagde er niet in om op te schuiven in de slotronden en moest genoegen nemen met plek zeven.

Nog geen zorgen voor Wild na zevende plek

Viviani klopt Coquard in afvalkoers

In de afvalkoers had Roy Pieters het in de eerste ronde al moeilijk, wist nog even het vege lijf te redden, maar meer dan de veertiende plaats zat er niet in. Desondanks werden de toeschouwers in Apeldoorn verwend met een spectaculaire ontknoping.

Europees wegkampioen Viviani ook Europees kampioen op afvalkoers

De Italiaan Elia Viviani en de Fransman Bryan Cocquard, beiden ook vermaard rittenkaper op de weg, leken met de Britse titelverdediger Matthew Walls te gaan strijden om het goud.

Filip Prokopyszyn stak echter een spaak in het wiel: de jonge Pool demarreerde onverwacht, dwong met name Walls daarmee tot achtervolgen en die kwam vervolgens net tekort bij de tussensprint. Zijn alles-of-nietspoging leverde Prokopyszyn het brons op.

In de strijd om het goud was Viviani duidelijk te sterk voor Coquard en daarmee werd de Italiaan - na zijn Europese titel op de weg in Alkmaar - ook Europees kampioen op de baan. Zijn prioriteit deze week ligt echter bij de puntenkoers, het onderdeel waarop hij volgend jaar in Tokio zijn olympische titel hoopt te verdedigen.

EK Apeldoorn ANP

De Nederlandse achtervolgsters werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Voor Mylène de Zoete, Amber van der Hulst, Kirstie van Haaften en Bente van Teeseling, die vooral aanwezig zijn op het EK om ervaring op te doen, kwamen er in een onderling duel met België niet aan te pas.

Een ronde voor het einde van de vier kilometer lange uithoudingsproef werd het Oranje-drietal (startster De Zoete moest eerder al passen) gedubbeld door de Belgischen, die gecoacht worden door Peter Pieters, de voormalige bondscoach van de Nederlanders.

De finale gaat donderdagavond tussen Duitsland (met tempobeulen Lisa Klein en Lisa Brennauer) en Groot-Brittannië. Frankrijk en Italië strijden om het brons.

Britten geklopt

Bij de mannen werd de favoriete Britse formatie verrassend geklopt door titelverdediger Italië. Ook vorig jaar kwamen de Britten, die al bijna een decennium domineren op dit onderdeel, tekort voor het goud, maar dat was zonder routinier Ed Clancy. Met het oog op de Spelen in Tokio heeft Clancy, die in 2008 samen met Bradley Wiggins en Geraint Thomas zijn eerste van drie olympische titels pakte.

Het tempo van met name Filippo Ganna, in Yorkshire nog derde bij de EK tijdrijden, was ook Clancy te machtig. In de finale nemen de Italianen het op tegen Denemarken, die met 3.48,762 slechts een fractie boven het wereldrecord bleven.

STER reclame