Zonderland: 'Zo'n foutje maak je als je niet in vorm bent'

Turner Epke Zonderland is na zijn vroege uitschakeling tijdens de wereldkampioenschappen in Stuttgart nog niet verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen. Er blijft voor de olympisch kampioen van 2012 nog één route over richting Tokio.

Zonderland moet als eerste eindigen in het wereldbekerklassement op zijn discipline, de rekstok. Momenteel staat de Nederlander ook eerste, maar er komen nog vier wedstrijden aan.

Het klassement wordt opgemaakt aan de hand van de beste drie resultaten in de wereldbekercyclus, die acht wedstrijden telt.

Wereldbekerwedstrijden

Datum Locatie
21-24 november Cottbus (Dui)
20-23 februari Melbourne (Aus)
12-15 maart Bakoe (Aze)
18-21 maart Doha (Qat)

Zonderland heeft tot nu toe twee wedstrijden gewonnen. Als hij nog een keer zegeviert, heeft hij het maximale aantal punten behaald. Dat zou dan alleen nog geëvenaard kunnen worden.

Twee turners kunnen de Nederlander van de eerste plek verdringen: de Kroaat Tin Srbic (al zeker van de Spelen) en de Japanner Hidetaka Miyachi. Zij wonnen beiden één wereldbekerwedstrijd.

Mocht Miyachi op gelijke hoogte komen met Zonderland, dan wordt er gekeken naar punten. "Dan gaat het om de hoogste score. Het is dan nog niet helemaal zeker, maar als ik nog één keer win, sta ik zo goed als zeker in Tokio", wist Zonderland in maart te vertellen.

STER reclame