Epke Zonderland in actie tijdens een interland eerder deze maand Orange Pictures

Epke Zonderland is door bondscoach Bram van Bokhoven opgenomen in de selectie voor de WK turnen, die vanaf 4 oktober in Stuttgart worden gehouden. Zonderland vormt met Bart Deurloo, Michel Bletterman, Casimir Schmidt, Frank Rijken en Bram Louwije het Nederlandse team, dat zich via het titeltoernooi hoopt te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Van het geselecteerde zestal zal overigens één turner vlak voor aanvang van de WK worden aangewezen als reserve.

De deelname van de 33-jarige Zonderland stond op losse schroeven door fysieke ongemakken afgelopen zomer. De regerend Europees en wereldkampioen op rekstok kampte met klachten aan de bijholtes, waardoor hij een trainingsachterstand opliep. Bij een kwalificatiewedstrijd in Heerenveen, drie weken geleden, twijfelde hij nog openlijk aan WK-deelname.

Hoge score op brug, soepel op rekstok

"Ik heb pas op het laatste moment laten zien dat ik goed genoeg ben voor het team. Als ik iets later was geweest, had ik thuis kunnen blijven", zegt Zonderland tegen Omrop Fryslân.

Een tweede test, afgelopen weekend, gaf hem een beter gevoel. Zonderland noteerde een hoge score op brug en een optreden aan de rekstok verliep veel soepeler dan bij de eerste wedstrijd. Daarmee overtuigde hij Van Bokhoven van zijn meerwaarde voor het team, dat op de WK bij de beste twaalf landen moet eindigen om naar de Spelen te mogen.

'Nog stappen maken'

Zonderland vertrekt met een goed gemoed naar Stuttgart. "Deze week kan ik nog lekker trainen in Heerenveen en daarna ga ik naar Stuttgart waar ik ook nog tijd heb om aan de conditie te werken. De komende twee weken zijn bepalend. Het zou mooi zijn als ik nog stappen kan maken."

In Stuttgart wordt niet alleen in teamverband om de prijzen gestreden. Ook staan individuele wereldtitels op het spel.

STER reclame