De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell (m) is tevreden
NOS NieuwsAangepast

Senaat VS stemt tegen oproepen getuigen, vrijspraak in zicht voor Trump

De Amerikaanse Senaat heeft in de afzettingsprocedure tegen president Trump tegen het oproepen van meer getuigen gestemd. Dat is een nederlaag voor de Democraten, die de procedure waren begonnen en die meer mensen wilden verhoren.

Met deze uitslag komt het einde van het proces nu snel dichterbij. De Senaat komt woensdag bijeen voor een definitieve stemming over de aanklachten tegen Trump. Om de president schuldig te verklaren is een meerderheid van 67 senatoren nodig. Die is er niet.

De Democraten noemen het een schijnproces, maar volgens Trumps advocaat zijn er voldoende getuigen gehoord:

Senatoren na stemming: van 'geen echt proces' tot 'er zijn genoeg getuigen gehoord'

De Democraten beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het belemmeren van het onderzoek daarnaar. Concreet gaat het om een telefoontje van Trump met de Oekraïense president Zelensky. Daarin zou Trump zijn collega onder druk hebben gezet om een onderzoek te beginnen naar Joe Biden, een van de Democratische presidentskandidaten. Het Witte Huis zou militaire steun voor Oekraïne hebben willen inhouden als drukmiddel.

Van de 100 senatoren stemden er 51 tegen en 49 voor het oproepen van meer getuigen. Eerder leek er wel een meerderheid voor te zijn, maar twee Republikeinse senatoren kwamen daar gisteren van terug.

De Republikeinen wilden dit proces zo snel mogelijk afronden en helemaal geen getuigen meer horen.

correspondent Arjen van der Horst

"Dit betekent dat het einde van het proces nu heel snel nadert", zegt correspondent Arjen van der Horst. Met deze uitslag komt er ook geen verhoor van Trumps voormalige veiligheidsadviseur John Bolton, die afgelopen week met een verklaring kwam die strookt met de Democratische beschuldigingen aan het adres van Trump.

"Dat zette de Republikeinen onder een geweldige druk. Bolton had ook aangeboden om te getuigen, maar de Republikeinen wilden dit proces zo snel mogelijk afronden en helemaal geen getuigen meer horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl