Diskwalificatie voor Nederland, goud voor Verenigde Staten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse estafettemannen zijn bij de WK atletiek in Doha gediskwalificeerd in de eindstrijd van de 4x100 meter.

Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina leken zesde te worden in een Nederlands record van 37,80. Na de finale werd het Oranje-kwartet uit de uitslag gehaald, omdat de tweede wissel, tussen Burnet en Paulina, buiten het vak zou zijn geweest.

"Het was misschien een stapje te veel", vertelde Paulina na de race. "We moesten ook scherp wisselen, anders hadden we geen kans op een medaille. De wissel was nu net iets te scherp."

Estafettemannen: 'De wissel was iets te scherp'

Ondanks de diskwalificatie waren de sprinters positief over hun race. "Iedereen heeft goed gelopen", aldus Martina. "Nu moeten we door blijven trainen, om volgend jaar op de Spelen scherper te zijn. Ook daar kan weer alles gebeuren."

Van Gool: "Die tijden laten in ieder geval wel zien wat wij kunnen. Als we zo doorgaan, kunnen we volgend jaar mooie dingen laten zien."

De Nederlandse ploeg wist vrijdag nipt de finale te halen door in de series 37,91 te lopen, een nationaal record. Door de finaleplaats werd ook een olympisch ticket voor de Spelen in Tokio veiliggesteld.

Goud voor Verenigde Staten

De wereldtitel op de 4x100 meter ging naar de Verenigde Staten in 37,10.

Noah Lyles, Michael Rodgers, Christian Coleman en Justin Gatlin AFP

Christian Coleman (wereldkampioen op de 100 meter), Justin Gatlin (zilver op de 100 meter), Michael Rodgers en Noah Lyles (goud op de 200 meter) waren met 0,26 sneller dan Groot-Brittannië. Het brons ging naar Japan.

Opnieuw goud voor Fraser-Pryce

De finale van de 4x100 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Jamaica, voor de vijfde keer in de WK-historie.

Jonielle Smith, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Natalliah Whyte en Shericka Jackson waren sneller dan de sprintsters van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Vijfde WK-goud voor Jamaicaanse sprintsters Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Jamaicaanse atletes liepen in Doha naar 41,44. Voor Fraser-Pryce is het na het goud op de 100 meter haar tweede titel dit toernooi en de negende wereldtitel outdoor in totaal.

Nederland werd vrijdag in de series al uitgeschakeld. In Doha liepen Nargélis Statia Pieter, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney, zonder de geblesseerde Dafne Schippers, in hun heat de vierde tijd (43,01), maar dat was niet snel genoeg voor de beste acht.

STER reclame