Kamiel Maase na zijn marathon in Peking ANP

Oud-marathonloper Kamiel Maase hoopt dat de deelnemers aan de WK-marathon vandaag een trui en sjaal mee hebben genomen naar Doha. De reden? De overgang van de hitte buiten naar de koelte binnen. "Het gevaar van het oplopen van een verkoudheid zit in Qatar in een klein hoekje."

Dat komt door de airconditioning. "Als je in de bus naar het stadion een chauffeur hebt die wil laten zien dat zijn airco de beste van de stad is, word je geheid verkouden. Daar moet je op letten als atleet", aldus Maase, die bij de snikhete marathon tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 39ste werd.

Een trui en sjaal zijn dus in Doha geen overbodige luxe. Een goede voorbereiding zit 'm namelijk in die details. Alleen de atleten die dat voldoende voor elkaar hebben, maken kans op de wereldtitel in een van de zwaarste marathons ooit op een WK atletiek gelopen.

Gerard Nijboer, die in 1982 in het 35 graden warme Athene Europees kampioen op de marathon werd, beaamt dat een goede voorbereiding essentieel is om de wedstrijd in Doha te volbrengen.

Gerard Nijboer na zijn tweede plek op de Olympische Spelen van 1980 ANP

"Je moet wennen aan de zware omstandigheden", aldus Nijboer. "Als atleten in Qatar zich pas ter plekke gaan voorbereiden, is het al te laat. Dan loop je de marathon óf joggend uit, óf je geeft op."

Maase zegt: "Wetenschappelijke studies geven aan dat je na ongeveer twee weken bent geacclimatiseerd. De praktijk leert dat je beter went aan hitte wanneer je, bijvoorbeeld in een periode van een seizoen, meermaals zulke omstandigheden ervaren hebt."

Hij verwacht dat de meeste deelnemers aan de marathon in Qatar wel aan de omstandigheden gewend zullen zijn. Ter plekke moeten de atleten volgens hem niet overdrijven in het opzoeken van de hitte.

"Van continue blootstelling word je niet beter. Je moet ook kunnen herstellen in relatieve koelte. Aan twee uur per dag kan je al voldoende hebben om gewend te blijven aan de warmte", aldus Maase, die als Performance Manager Research and Innovation bij sportkoepel NOC*NSF werkt.

De Nederlandse amateur-triatlete Valérie Pans woont in Qatar en heeft nog een tip voor de lopers.

Valérie Pans traint in de hitte van Doha Valérie Pans

"Aan de vooravond van de wedstrijd drink ik veel water en neem ik een elektrolytpil in om de opname van vocht te verbeteren", aldus Pans, die zelf altijd 's nachts traint om de hitte te vermijden.

Ook de WK-marathon vindt 's nachts plaats. Pans: "De enige manier om je op zo'n loodzware marathon voor te bereiden, is door ook regelmatig 's nachts te trainen."

Nijboer raadt de marathonlopers aan om tijdens de wedstrijd veel verkoeling op te zoeken. "Koude dranken, bijvoorbeeld met schaafijs, zijn het meest effectief. Die helpen om je lichaam van binnenuit af te koelen."

Voordeel

Maar Performance Manager Maase waarschuwt ook: "Ook daar moet je op geoefend hebben, anders keert je maag tijdens de marathon om. Train dus voor alle omstandigheden die je verwacht."

Nijboer voorspelt voor vandaag een slopende wedstrijd. "Hoewel mannen iets beter tegen hitte kunnen dan vrouwen, belooft het net zo'n slopende wedstrijd als afgelopen vrijdag bij de vrouwen te worden."

Toen haalden bij een gevoelstemperatuur van 43 graden slechts veertig van de 68 marathonloopsters de finish.

Maase zegt dat je met een goede voorbereiding ten opzichte van je concurrenten veel voordeel uit de Qatarese omstandigheden kan halen.

"Net zoals op het lopen op hoogte of op een heuvelachtig parcours, kan je je ook voorbereiden op de hitte. De best voorbereide loper wint vannacht de wereldtitel."

STER reclame