Taymir Burnet is bij de WK atletiek in Doha op de 100 meter tot de halve finales doorgedrongen. De sprinter overleefde de voorronde en was daarna in de eerste ronde als nummer vier van zijn serie met een tijd van 10,21 seconden snel genoeg om verder te mogen.

Polsstokhoogspringster Killiana Heymans haalde de finale niet. In de kwalificatie bleef ze op een hoogte van 4,20 meter steken. Voor hordeloper Nick Smidt waren de series het eindpunt.

Burnet had niet voldaan aan de limiet (10,10) voor de 100 meter in Doha. De sprinter van Curaçao bleef er met 10,12 seconden net boven, maar op basis van zijn tijd kreeg hij alsnog een startplaats. Hij stond hoog genoeg op de wereldranglijst.

Burnet won vrijdag overtuigend zijn race in de voorronde in 10,23. Anderhalf uur later moest hij zich weer melden voor het hoofdtoernooi. Burnet, specialist op de 200 meter en lid van de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter, trof een sterke serie met onder anderen de Zuid-Afrikaan Akani Simbine en de Canadees Aaron Brown, sprinters die dit seizoen al onder de 10 seconden hebben gelopen.

Wachten

Vooral door een sterke laatste 30 meter finishte Burnet nog als vierde, waardoor hij moest wachten of hij tot de zes snelste verliezers zou behoren. Uiteindelijk bleek 10,21 ruim voldoende om zaterdag in de halve finales te mogen starten. Burnet komt in Doha ook individueel uit op de 200 meter.

De Amerikaanse topfavoriet Christian Coleman was de snelste in de series met 9,98 seconden. Zijn landgenoot en titelverdediger Justin Gatlin plaatste zich met winst in zijn serie (10,06) ook probleemloos voor de halve finales.

Nick Smidt meldde zich in Doha als eerste Nederlander op een WK voor de 400 meter horden. De 22-jarige Assenaar had zich veel voorgesteld van zijn WK-debuut, maar slaagde er niet in de halve finales te bereiken.

Te langzaam

Smidt finishte in zijn serie als vijfde in 50,54 seconden. De eerste vier kwalificeerden zich rechtstreeks voor de halve finales. Smidt moest wachten of zijn tijd goed genoeg was om tot de vier snelste verliezers te behoren. Dat was niet het geval.

"De race voelde veel beter dan de tijd uiteindelijk was. Ik dacht dat ik een seconde sneller was", zei het talent. Smidt heeft een persoonlijk record van 49,28 staan. "Dit is best teleurstellend."

Een goede sprong

De 22-jarige polsstokhoogspringster Killiana Heymans haalde dit seizoen de kwalificatielimiet voor Doha (4,56) niet, maar bleek in de aanloop naar het toernooi met 4,51 meter wel tot de beste 32 van de wereld te horen.

Daardoor mocht ze in Doha aantreden. De studente Fiscaal Recht en Economie ging in de kwalificatie voortvarend van start met een geslaagde eerste poging op een hoogte van 4,20 meter. Bij 4,35 ging het drie keer mis en zat haar toernooi erop.

STER reclame