NOS Sport

Andreescu houdt hoofd koel en verslaat Williams in finale US Open

Debutante Andreescu verslaat Williams in finale US Open

Bianca Andreescu heeft de US Open op haar naam geschreven. De Canadese hield in de finale Serena Williams van haar 24ste grandslamtitel af: 6-3, 7-5.

Andreescu stond twaalf maanden geleden nog buiten de top-200 van de wereldranglijst en verloor in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in New York. Toch komt de winst van de pas 19-jarige Andreescu niet geheel uit de lucht vallen.

Dit jaar won ze Indian Wells en de Rogers Cup en kwam ze als de nummer 15 van de wereld aan op de US Open. Een schouderblessure, die haar maandenlang aan de kant hield, stond nog meer succes in de weg.

Andreescu maakte een geweldige indruk in de finale in het Arthur Ashe Stadium. Met haar allround-spel en onverstoorbare houding dwong ze Williams op de knieën.

De Amerikaanse leek op haar beurt niet echt bij de les. Haar opslag liep van geen kant en in de eerste set leverde ze tot twee keer toe haar servicebeurt in met een dubbele fout.

Williams knokt zich terug

Bij 5-1 achter in de tweede set kende Williams een knappe opleving. Gesteund door het hartstochtelijke gejuich van het publiek werkte ze een matchpoint weg en kwam ze zelfs terug tot 5-5.

Zonder blikken of blozen sloeg Andreescu op haar derde matchpoint wel toe. "Het is zo moeilijk om te omschrijven, maar ik ben zo dankbaar en voel me gezegend. Ik heb erg, erg hard gewerkt voor dit moment", zei de Canadese.

Geëmotioneerde Andreescu: 'Ik droom al zo lang van dit moment'

"Dit jaar is een droom die uitkomt. Om op dit podium tegen Serena te mogen spelen, een legende van de sport, is fantastisch."

"Het was niet eenvoudig. Ik heb geprobeerd om me zo goed mogelijk voor te bereiden en niet te focussen op mijn tegenstander. Ik ben ontzettend trots op hoe ik met alles ben omgegaan."

Het buitengewoon partijdige publiek maakte het Andreescu niet makkelijk. "Ik weet dat jullie wilden dat Serena zou winnen, dus sorry daarvoor. Het was te verwachten dat Serena zich terug zou knokken, ik moest m'n best doen om alles buiten te sluiten."

Bianca Andreescu stopt haar oren dicht als reactie op het fanatieke publiek

Williams speelde alweer haar tiende US Open-finale, terwijl Andreescu voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi stond. Toen Williams twintig jaar geleden de US Open voor de eerste keer (van zes in totaal) won, was de 19-jarige Andreescu nog niet geboren.

Vorig jaar verloor Williams in een memorabele US Open-finale van Naomi Osaka. Dit jaar moest ze haar meerdere erkennen in Andreescu. De 37-jarige Amerikaanse blijft daardoor opnieuw op 23 grandslamtitels steken, een minder dan het recordaantal van Margaret Court.

Het record van Court uit de jaren zeventig was een belangrijke drijfveer voor Williams om vorig jaar terug te keren na de geboorte van haar kind. Ze speelde sindsdien vier grandslamfinales, die ze allemaal verloor.

"Ik was aan het knokken om wat langer in de wedstrijd te blijven. De fans begonnen zo hard te schreeuwen en dat hielp me nog wat wat langer te knokken", vertelde Williams na afloop.

"Bianca speelde een ongelooflijke wedstrijd. Ik ben zo trots en blij voor haar. Het was geweldig tennis. Als iemand anders moest winnen, ben ik blij dat het Bianca is geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl