NOS Voetbal

Italianen als helden onthaald in eigen land: 'Miljoenen gelukkig gemaakt'

Italianen als helden onthaald in eigen land: 'Miljoenen gelukkig gemaakt'

"Dat we hier vandaag staan is niet alleen omdat we één penalty meer benut hebben dan onze tegenstanders, maar omdat we een van de mooiste gevoelens van het leven met elkaar delen: vriendschap." Was getekend: Giorgio Chiellini, trots aanvoerder van de Italiaanse ploeg, die zondag Europees kampioen werd.

Chiellini sprak zijn bijna poëtische woorden ten overstaan van onder anderen Sergio Mattarella, de al even trotse president van Italië, die de kersverse Europees kampioenen in het zonnetje zette in 'zijn' Palazzo del Quirinale.

"Ik wil de beste speler van het EK, Gianluigi Donnarumma, feliciteren", aldus Mattarella. "Die tweede redding, op de laatste penalty, maakte miljoenen mensen gelukkig. Niet alleen in Italië."

Giorgio Chiellini, Roberto Mancini, bondspresident Gabriele Gravina en president Sergio Mattarella

Ook bondscoach Roberto Mancini sprak de aanwezigen toe. Hij sprak van "een van de mooiste pagina's in de voetbalhistorie" en noemde de Europese titel "een feest voor het hele land, dat eindelijk weer samen kon komen en feest kon vieren".

Na het bezoek aan Mattarella ging de selectie langs bij het Palazzo Chigi van premier Mario Draghi. Ook hij roemde de spelers. "De sport verenigt mensen en laat ons dromen. Ze zijn voorbeelden, ook voor ons."

Van een officiële triomftocht werd vanwege corona afgezien, maar op hun weg door Rome werden Chiellini en consorten luidkeels toegejuicht door duizenden Italianen, die de dag toch een extra feestelijke tint gaven.

Europese titel opgedragen aan Astori

De Italiaanse selectie heeft de EK-titel opgedragen aan voormalig Fiorentina-verdediger en international Davide Astori, die in 2018 op 31-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Chiellini: "We hadden hem graag vandaag hier bij ons gehad."

De Italiaanse ploeg feest zich een weg door een mensenmassa in Rome

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl