NOS Voetbal

Denemarken van drama tot droomvlucht, ten koste van Tsjechië naar halve finale

Bekijk de samenvatting van Tsjechië - Denemarken (1-2)

Denemarken zit bij de beste vier ploegen van het Europees kampioenschap. De ijzersterke teamgeest gaf ook de doorslag tegen Tsjechië (2-1), dat in de vorige ronde Nederland nog uit het toernooi had gekegeld.

Na bijna dertig jaar staan de Denen er weer, als een team met de onbevangenheid van de ploeg die in 1992 plotseling Europees kampioen werd. Het campingelftal, zoals de bijnaam luidde van het Denemarken dat vlak voor het toernooi werd aangewezen als vervanger van het door oorlog geteisterde Joegoslavië.

Alle wedstrijden zijn live te zien bij de NOS

Die onbevangenheid heeft nu een andere reden, na het drama rond Christian Eriksen. Sinds de middenvelder na zijn hartstilstand in de eerste wedstrijd zijn duim opstak vanaf zij ziekenhuisbed, lijken er extra krachten losgekomen bij zijn ploeggenoten.

Dolberg weer trefzeker

België was nog een maatje te groot, maar na zeges op Rusland (4-1) en Wales (4-0) kreeg de droomvlucht nu een vervolg tegen de Tsjechen.

Wonderschoon was de tweede goal, een afgemeten voorzet van verdediger Joakim Maehle met de buitenkant voet op de in Amsterdam zo verguisde Kasper Dolberg. Die mag zich door zijn rake volley nu gedeeld topscorer aller tijden noemen van zijn land op een EK, met scherpte voor het doel die Ajax te weinig van hem te zien kreeg.

Denemarken kreeg al eerder kansen om uit te lopen, nadat Thomas Delaney na een paar minuten al ongehinderd raak had gekopt uit een corner. Zelf schoot Delaney nog een keer naast en poeierde Mikkel Damsgaard recht op de vuisten van Tomas Vaclik, de keeper die tegen Oranje geen enkel schot op zijn doel kreeg.

Zes dagen na de uitschakeling van Oranje manifesteerden de Tsjechen zich als een middelmatige ploeg, met af en toe een gevaarlijk moment. Zoals uit de vele corners en vrije trappen. En uit een steekbal van Lukas Masopust op Tomas Holes, gered door de alerte Kasper Schmeichel.

De zoon van de legendarische keeper uit het elftal van '92 moest vlak na rust wel een antwoord schuldig blijven op een volley van Patrik Schick, die daardoor samen met Cristiano Ronaldo met vijf doelpunten de topscorerslijst aanvoert. Maar een aanzet tot een waar voetbalgevecht was de aansluitingstreffer niet.

Bekijk hieronder de goals:

Denemarken kreeg zelfs de betere kansen, via Yussuf Poulsen en de onuitputtelijke Maehle. Engeland krijgt zijn handen in de halve finale ongetwijfeld vol aan dit Deense gezelschap.

Toegegeven, de vooraf geachte favorieten zitten allemaal aan de andere kant van het toernooischema. Ook omdat Oranje vorige week niet thuis gaf, waardoor het deze kwartfinale in Bakoe niet had weten af te dwingen.

Nederlandse eer

Nu verdedigde Team Kuipers de Nederlandse eer. Het scheidsrechterskorps, aangevoerd door Björn Kuipers.

De Denen hadden de hulp van de Nederlandse toparbiter of de videoscheidsrechter niet nodig om de zege veilig te stellen. Dankzij spierkracht werd de laatste poging van de Tsjechen er een slotoffensief uit te persen eenvoudig gepareerd.

Nu op naar een goed gevuld Wembley, een decor waar deze Deense ploeg zich met trots aan het grote publiek mag presenteren.

Kijk hieronder naar de reactie van Thomas Delaney.

Delaney met Denemarken naar Wembley: 'Fantastisch, na wat wij hebben meegemaakt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl