AFP
NOS Voetbal

Levtsjenko analyseert Oekraïne: 'Ik geniet van Ilia Zabarnji, pas 18 jaar'

Met twee nederlagen in de groepsfase leek de EK-deelname van Oekraïne geen lang leven beschoren te zijn. Toch wist de ploeg alsnog door te dringen tot de achtste finales, waarin het verbaasde door te winnen van Zweden. Vanavond neemt de ploeg het op tegen Engeland.

Oekraïne wist nog nooit de kwartfinales van een EK te bereiken, tot nu. Kan de ploeg nog een keer stunten en doordringen naar de halve finales? We vragen het Jevgeni Levtsjenko, oud-speler van onder meer Vitesse, Groningen en Willem II. Maar bovenal voormalig international van Oekraïne.

Hoe kijk je tot nu toe naar het spel van Oekraïne?
"Ik ben natuurlijk partijdig en geen objectieve toeschouwer, maar ik kijk echt met veel plezier. Dat komt voornamelijk doordat ik de afgelopen jaren veel vooruitgang heb gezien. Dat hebben we ook al bewezen in Nations League (Oekraïne won van Spanje, red.)."

AFP
Juni 2008: Jevgeni Levtsjenko (m) in duel met Zlatan Ibrahimovic

"Het is misschien geen sprankelend voetbal, maar we hebben een eigen stijl ontwikkeld, wat te danken is aan de bondscoach. Er wordt opgebouwd via de centrale verdedigers en de middenvelders, er is controle en de bal wordt niet zomaar naar voren geschoten. Natuurlijk lukt dat niet altijd, Maar als dat wel goed gaat, spelen we echt goede wedstrijden met uitschieters zoals de overwinningen op Portugal (EK-kwalificatie, red.) en Spanje."

Wie springen eruit in het team?
"Er zijn vier spelers die heel belangrijk zijn voor de ploeg. Als eerste Oleksandr Zintsjenko. Hij speelt op het hoogste niveau, bij Manchester City. Hij maakte tegen Zweden het eerste doelpunt en gaf de assist voor de winnende."

"En dan natuurlijk Andrij Jarmolenko. Hij is veel geblesseerd geweest en heeft weinig gespeeld bij zijn club West Ham United, maar dit EK is hij geweldig. Hij werkt hard, scoorde tegen Nederland en maakt heel veel meters. Hij wil graag bewijzen dat hij nog bij de top hoort, vooral omdat hij in Engeland weinig speelt."

AFP
Ilya Zabarnyi

"Maar ook in de verdediging hebben we belangrijke spelers, zoals Ilja Zabarnji. Hij is pas 18 jaar, maar al heel betrouwbaar. Hij doet geen gekke dingen, maar blijft superkalm. Daar geniet ik echt van.

En als laatste onze keeper, Georgij Boesjtsjan. Hij is echt een engeltje voor ons. Door zijn reddingen staan we waar we nu staan."

Maken ze kans tegen Engeland?
"Jazeker, er is altijd kans. Ook deze wedstrijd begint op 0-0. Engeland heeft zonder meer een sterkere ploeg met grote sterren, maar als wij in de eerste twintig minuten geen doelpunt tegen krijgen, maken we serieus kans. We hebben natuurlijk een psychologisch voordeel omdat er geen druk is. Engeland is de favoriet. Sterker nog, zij zijn met Italië de grootste kanshebbers om kampioen te worden, in mijn ogen."

"Ons nadeel is wel dat we niet zo'n brede selectie hebben als Engeland. We hebben twaalf spelers die echt het niveau halen, dus het is te hopen dat iedereen goed hersteld is van de vorige wedstrijd. Het wordt lastig, maar ik sta er positief in. Als ze maar net zo spelen als tegen Zweden, met passie en met heel hun hart."

Bekijk hieronder de samenvatting van Zweden-Oekraïne in de achtste finales:

Bekijk de samenvatting van Zweden - Oekraïne (1-2)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl