NOS Voetbal

Aanvoerder Wijnaldum na uitschakeling op EK: 'Was een offday...'

Terneergeslagen Wijnaldum na uitschakeling: 'Dit was een offday'

Een terneergeslagen Georginio Wijnaldum sprak van een "offday" bij het Nederlands elftal na de uitschakeling op het EK tegen Tsjechië.

De captain van Oranje vond dat de rode kaart van Matthijs de Ligt de verhoudingen in de wedstrijd compleet veranderde. "Toen werd het moeilijk om druk te zetten en na de eerste tegengoal hadden we moeite om de bal in de ploeg te houden."

"Er gaat nu van alles door mij heen. In de tweede helft hadden we een goede kans, die we niet maakten", verwees Wijnaldum naar de grote kans voor Donyell Malen.

De nieuwbakken voetballer van Paris Saint-Germain had het gevoel dat Oranje aan iets moois aan het bouwen was. "Het voelt heel gek. Ik had het gevoel dat we in het toernooi aan het groeien waren. Er was vooraf kritiek, maar dat was omgeslagen."

Pro Shots
Frustraties bij Georginio Wijnaldum tijdens Nederland-Tsjechië in Boedapest

Frenkie de Jong vond dat Oranje vooral zwaar en loom voor de dag kwam. "We kwamen niet los", zei de middenvelder. "Het is niet dat we niet wilden, want voor sommige spelers was dit misschien wel de grootste wedstrijd uit hun loopbaan."

De Jong wilde De Ligt niet aanwijzen als zondebok. "Het is niet alleen de schuld van Matthijs. Voor rust speelden we ook al onder ons niveau", vond hij. "Uiteindelijk is dit een slecht toernooi. Als je in de achtste finales eruit gaat, is het nooit goed."

De Jong zoekt naar antwoorden: 'Weet het niet, soms heb je van die dagen'

Denzel Dumfries had dit keer niet het fortuin en de flow die hem in de wedstrijden tegen Oekraïne en Oostenrijk een van de belangrijkste Oranje-spelers maakte.

"Ik denk dat het gewoon ondermaats was, hoe hard het ook klinkt. We moeten in de spiegel kijken. Dit had nooit mogen gebeuren", stelde de rechtsback. "We speelden vanaf het begin niet ons eigen spel. We waren niet vast aan de bal."

"We hadden de kans om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen, dat hebben we nagelaten. De groepsfase was goed, maar vandaag hadden we een offday."

Stefan de Vrij, die net als Dumfries in de groepsfase een uitstekende indruk had gemaakt, wees onderschatting van de Tsjechen van de hand. "Ze zijn een echte eenheid, dus we wisten dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden."

De verdediger van de Italiaanse kampioen Internazionale maakte zich tot de rode kaart en de 1-0 van de Tsjechen nauwelijks zorgen. "Er was niet veel aan de hand was. Helaas viel het de verkeerde kant op. Voor rust hadden we meer kunnen doen. We lieten alleen na om 1-0 te maken", keek hij terug naar de grote kans voor Donyell Malen na de pauze. "En dan sta je een minuut later met tien man."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl