Oranjefans lopen gezamenlijk naar het stadion in Boedapest
NOS NieuwsAangepast

UEFA: regenboogvlag wél toegestaan in stadion Boedapest

Oranjefans mogen hun regenboogvlaggen toch meenemen en laten zien in het voetbalstadion in Boedapest. Dat laat de UEFA weten, nadat voetbalbond KNVB had gemeld dat de Europese bond de vlaggen had verboden. Er gold inderdaad een verbod in de fanzone in de Hongaarse hoofdstad, maar dat was een besluit van de Hongaren, niet van de UEFA.

De UEFA schrijft in een tweet dat ze vandaag de Hongaarse autoriteiten heeft laten weten dat de regenboogvlag niet politiek is en in lijn is met de regels van UEFA van de EqualGame-campagne tegen discriminatie en voor inclusiviteit in het voetbal.

De supporters van het Nederlands elftal hadden regenboogvlaggen mee naar Boedapest genomen uit protest tegen een onlangs door Hongarije ingevoerde antihomowet.

Eerder verbood de UEFA wel het stadsbestuur van München om de Allianz Arena te verlichten in de kleuren van de regenboog tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije. Op dat besluit van de Europese voetbalbond kwam veel kritiek. Een aantal Duitse bedrijven besloot toen om de regenboogkleuren in het eigen logo te tonen. Ook draagt de Duitse doelman Manuel Neuer sindsdien een aanvoerdersband met de kleuren van de regenboog.

In de UEFA-regels staat onder meer dat racistische, seksistische, religieuze en politieke uitingen in het stadion strikt verboden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl