Ruud van Nistelrooij
NOS Voetbal

Van Nistelrooij prijst sfeer bij Oranje: 'Ik herken dat niet van mijn tijd'

Een ervaringsdeskundige. Of een vaderfiguur. Zo zou je de rol van Ruud van Nistelrooij bij het Nederlands elftal best kunnen omschrijven. De voormalig topspits, die op het EK bondscoach Frank de Boer assisteert, deed vrijdagmiddag zijn zegje voor de pers.

Er werd met een knipoog verwezen naar 20 juni 2004, de dag na de nederlaag tegen Tsjechië (2-3) op het EK in Portugal. Destijds zat assistent Willem van Hanegem in plaats van bondscoach Dick Advocaat achter de microfoon bij de persconferentie.

"Dan sla ik 'm neer", is de bekende uitspraak van Van Hanegem op de vraag wat hij zou doen als Advocaat Robben weer zou wisselen.

Prachtig schouwspel

Zeventien jaar later is de situatie wel anders. Tsjechië is komende zondag de tegenstander, maar verdere gelijkenissen zijn er niet. Zo is de sfeer ook anders in de groep. Dat erkent Van Nistelrooij, die in maart assistent van De Boer werd.

"Het is een prachtig schouwspel voor mij hier in Zeist. Je ziet de hele groep bezig met elkaar. Ik herken dat niet van mijn tijd. Wij zaten in Noordwijk, dan ben je toch wat meer verspreid. Dit is één grote ruimte waar alles gebeurt en daaromheen zijn de kamers", zegt Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij prijst sfeer bij Oranje: 'Herken ik niet van mijn tijd'

"In mijn tijd gingen we in groepjes her en der wat doen. Maar dit is een hechte groep. Een ruimte waar koffie wordt gedronken, waar spelletjes gespeeld worden. Dat hiërarchische, wat ik heb meegemaakt, dat zie ik niet."

"Het is mooi om te zien hoe jonge spelers worden opgevangen. Dat Timber de openingswedstrijd op een fantastische manier invult, is dan ook mogelijk. Daar geloof ik heilig in. Het is een sterk beeld, dat aangeeft wat voor een team dit is."

Van Nistelrooij laat weten dat het vertrek van Donny van de Beek en Luuk de Jong (blessures) dan ook aangrijpend was. "Dat waren twee heel indrukwekkende en moeilijke momenten voor mij en voor het team. Dan zie je hoe goed de band is en dat was mooi om te zien", zegt de 70-voudig international.

Herkenning bij Depay

Op de vraag of hij zich herkent in één van de spelers van de huidige selectie, noemt hij Memphis Depay. "Dat is een jongen bij wie ik een bepaalde focus, overtuiging en bewijsdrang zie en de wil om de beste te zijn, samen met het team waarin hij speelt. Dat is mooi hoe hij dat etaleert."

Van Nistelrooij herkent zichzelf in Depay: 'Focus, overtuiging en bewijsdrang'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl